Helyi gazdaság

2019.02.25. 08:55

Nem elég csak az államra várni

Debrecen - Fiatalon elég a jövedelem 10 százalékát félretenni nyugdíjas éveinkre.

Debrecen - Fiatalon elég a jövedelem 10 százalékát félretenni nyugdíjas éveinkre.

Magyarországon nyugdíj szempontjából egy felosztó-kirovó rendszer működik, ennek lényege, hogy mindig az aktív dolgozók „tartják el” a nyugdíjasokat. Az egészségügy fejlődésének köszönhetően magasabb a várható élettartam, ugyanakkor kevesebb gyermek születik. A külföldi munkavégzések, a hosszabb ideig tartó tanulmányok, ezáltal a későbbi életkezdések miatt azonban csökken az aktív dolgozók száma, így 20-25 év múlva várhatóan nem tudja fenntartani a rendszer magát, tehát még inkább szükség van az öngondoskodásra – hívta fel a figyelmet Hajzer Enikő független pénzügyi szakértő, aki szerint a legnagyobb kulcs a kezünkben az idő.

Minél korábban kezdünk el gondosodni ugyanis a nyugdíjas éveinkről, annál kisebb összeget kell erre a célra fordítanunk. Fiatalkorban a havi jövedelem 10 százalékával kell számolni (ez lenne az ideális), amivel elérhető, hogy nyugdíjasként is azon az életszínvonalon éljünk majd, amit az évek során megszoktunk. A szakértő tapasztalatai szerint azonban honfitársaink jellemzően 35-40 éves korban kezdenek el pénzt megtakarítani, ennek ára viszont, hogy 10 százalék helyett 20 százalékot kell letenniük havonta.

A kormányhivatal az öregségi nyugdíj kiszámítását jogszabályban foglaltak alapján végzi. Összegét két alapvető tényező, az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján állapítják meg – közölte érdeklődésünkre Molnár Gabriella, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szóvivője.

– Fontos tudni, hogy a nyugdíj mértékét a megszerzett szolgálati idő teljes években meghatározott tartama alapján, százalékos mértékben határozzák meg, vagyis minél hosszabb az elismert szolgálati idő, annál magasabb lesz a nyugdíj összege. Például 20 év szolgálati idő esetében a kiszámított havi átlagkereset 53 százaléka, míg 40 év esetén 80 százaléka lesz a nyugdíj összege. Mindennek feltétele a nyugdíjkorhatár betöltése és a szükséges szolgálati idő megléte. Kivétel ez alól a kormány által bevezetett „Nők 40” program, melyet a nők idén kilencedik éve vehetnek igénybe. Ez a program választási lehetőséget teremt a nőknek: eldönthetik, hogy 40 év jogosító idő után tovább kívánnak-e dolgozni, vagy nyugdíjba vonulnak. A „Nők 40” programban résztvevők teljes mértékű nyugdíjat kapnak, ami az öregségi nyugdíjjal megegyező módon kerül kiszámításra. Akik ezt a kedvezményt igénybe veszik, az öregségi korhatárnál átlagosan 4,5 évvel korábban léphetnek nyugdíjba – részletezte a szóvivő.

Német példa

A pénzügyi szakértő jóslata szerint viszont egy most 35 éves állampolgár az átlag fizetésének körülbelül a felére számíthat nyugdíjba vonulásakor. – Jelenleg nagyjából 2,8 millió időskorút „tart el” 3,9 millió aktív dolgozó. Elemzések szerint ez az arány csak még rosszabb lesz: mire a mai 25 évesek nyugdíjba vonulhatnak, kétszer annyi nyugdíjas lesz, mint gyerek. A mai 20 évesek kezében van tehát a jövő ebből a szempontból is, hiszen ha ők jó példával járnak elöl és elkezdnek gondoskodni a nyugdíjukról, akkor az ő gyermekeik már ebben a szellemben nőnek fel – hívta fel a figyelmet Hajzer Enikő, aki példaként hozta fel Németországot, ahol már a munkába állás első évében elkezdenek gyűjteni idős korukra a fiatalok. Hazánkban azonban nem ez a jellemző. A nyugdíj célú megtakarítást megelőzi a saját lakás vásárlás, mivel többségében ezt az emberek hitelből oldják meg, így már nyilván terhelt a jövedelmük; továbbá a családalapítás, így a gyermek felneveléséből adódó kifizetések. Jellemzően 35-40 éves korban kezdenek el pénzt megtakarítani, ennek ára viszont, hogy a korábban említett 10 százalék helyett 20 százalékot kell letenniük havonta.

Az állam is ösztönöz

– Az ügyfelek rendszerint azzal példálóznak, hogy más országokban sokkal magasabb a jövedelem, úgy már könnyű gondoskodni a nyugdíjról. Itt azonban az elvet kell megértenünk. Száz százalék fizetésből 10 százalékot tesznek félre. Legyen ez a 100 százalék 500 vagy 200 ezer forint, az arány ugyanaz – mutatott rá a szakember, hozzátéve, jelenleg három megtakarítási lehetőség közül is választhatnak az öngondoskodni vágyók: az önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla), vagy privát nyugdíj-megtakarítások – mindegyikre jár 20 százalékos állami támogatás, ezzel is ösztönözve az embereket, hogy indítsanak el valamilyen nyugdíjprogramot.

- Pálfi-Tóth Zoé -


További információk

A nyugdíj igénylésével, számításával kapcsolatos további részletes tájékoztatók erre a linkre kattintva érhetőek el (öregségi nyugdíj menüpont).


[related-post post_id="3736335"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában