Helyi gazdaság

2017.09.25. 11:15

A nyáron is tovább erősödött az építőipar

Budapest - Jól alakultak a nyári hónapok termelési és cégalapítási adatai az ágazatban.

Budapest - Jól alakultak a nyári hónapok termelési és cégalapítási adatai az ágazatban.

Az építőipar továbbra is rendhagyó viselkedést mutat több cégstatisztika tekintetében is, ezek közül a cégalapítási arány a legkirívóbb adat. A legtöbb hazai ágazatra elmondható, hogy a cégtörlések száma meghaladja a céglapítások számát, ezzel szemben az építőiparban 2017 során gyakorlatilag folyamatosan magas cégalapítási aránnyal találkozunk.

Többen dolgoznak

„A cégalapítási többlet ugyan minimális, mivel 1022 cégalapítás mellett 1017 cégtörlés történt, de az országos tendenciákhoz viszonyítva ez kimagasló szektorszintű cégalapítási kedvet jelent” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. A pozitív képhez nagyban hozzájárul az alkalmazottak számának folyamatos emelkedése is. A nyári alkalmazotti létszám kétségkívül tartalmazhat szezonalitási hatásokat, ugyanakkor a hosszabb távú trend is azt mutatja, hogy egyértelműen javul az ágazati foglalkoztatás.

Felfutó termelés

Méréseink szerint kilengésekkel ugyan, de 2012 szeptembere óta nő az ágazati alkalmazotti létszám. A növekményben ugyanakkor a termelési felfutás mellett a szektor fehéredése is szerepet játszik.”

Az alap cégstatisztikák mellett a KSH termelési adatai is jól alakultak a szektor vonatkozásában. Nagy általánosságban mind a termelés, mind a szerződésállomány növekedőben van mindegyik építményfőcsoport tekintetében. A pozitív adatok alól egyetlen kivétel, hogy júliusban az épületek építésére kötött új szerződések volumene csökkenést mutatott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában