Helyi gazdaság

2017.05.16. 09:57

A jogkövető vállalkozásokról is listát készíthet az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv

Budapest - Így immár azokra a piaci szereplőkre is felhívják a figyelmet, akik tisztességesen végzik a munkájukat. Ezzel párhuzamosan a jogsértést elkövetőkről még több adatot hoznak nyilvánosságra egy törvénymódosítás alapján.

Budapest - Így immár azokra a piaci szereplőkre is felhívják a figyelmet, akik tisztességesen végzik a munkájukat. Ezzel párhuzamosan a jogsértést elkövetőkről még több adatot hoznak nyilvánosságra egy törvénymódosítás alapján.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv a renitensek kiemelése mellett a jogkövető vállalkozásokról is listát készíthet, és azt – a vállalkozó előzetes hozzájárulását követően – közzéteheti. A lista tartalmazza a jogkövető vállalkozó vagy vállalkozás nevét vagy cégnevét, és lakcímét vagy székhelyét. A parlamenthez nemrég benyújtott törvénymódosítási javaslat szerint erre azért van szükség, mert a hatósági kommunikáció egyik alapvető célja a fogyasztók tájékoztatása, ebbe pedig beletartozik azon élelmiszerlánc-szereplők nyilvántartása is, amelyek szabályosan működnek.

A címét is feltüntetik

Ez újdonság, hiszen mindeddig csak a jogsértést elkövető vállalkozásokról közöltek feketelistát. Az erről szóló dokumentumok az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárság honlapján lelhetők fel. Változás, hogy még több adatot hoznak nyilvánosságra a szabálytalanságot, jogsértést elkövető vállalkozásokról az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv és a Földművelésügyi Minisztérium (FM) honlapján. Eddig csak az élelmiszer megnevezését, azonosításra alkalmas adatait, valamint az érintett élelmiszer-vállalkozás nevét vagy cégnevét és címét ismerhette meg a közvélemény, mostantól viszont a székhelyét, telephelyét vagy fióktelepét is. A változtatások az emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekre, állati takarmányokra, illetve az élelmiszerláncban felhasználásra szánt fertőtlenítő-szerekre egyaránt vonatkoznak. Az engedélyköteles termék vagy állatgyógyászati termék hamisításáról szóló pont kibővült ezek illegális forgalmazásával is. Az állati eredetű melléktermékre vonatkozó jogszabályok megsértése, valamint az állattartásra, állatszállításra vonatkozó jogszabályok súlyos megsértése esetén is kikerül a honlapokra a renitens vállalkozások neve.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában