Helyi gazdaság

2017.03.29. 09:24

Tovább élénkülhet a belföldi kereskedelem

Budapest - Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly.

Budapest - Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly.

A nagy cégek belföldi értékesítésük élénkülésében bíznak – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legutóbbi adataiból. A vállalatok bevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak az előző negyedévhez képest.

Több bevétel

Szerényebb pénzügyi eredményekre számítanak a hazai nagyvállalatok idén, mint tavaly év végén. A K&H nagyvállalati növekedési index eredménye szerint a cégek árbevétel-várakozása javult ugyan, profitvárakozásaik azonban romlottak. „A nagyvállalatok átlagosan 2,6 százalékkal nagyobb bevételt várnak idén, ami elmarad a tavaly év eleji várakozásoktól, de előrelépés az előző negyedévi előrejelzéshez képest. A javulás annak köszönhető, hogy a hazai piacon jelentősen ugrott a várt bevétel-növekedés mértéke” — részletezte az eredményeket Hodina Péter, értékesítési igazgató.

Szerényebb profit

Az exportpiaci lehetőségeket kissé visszafogottabban látják a cégek az előző negyedévhez képest. Külpiaci értékesítésből jelenleg a vállalatok harmada vár bevétel-növekedést, átlagos mértéke azonban mérséklődött. Ennek oka, hogy csökkent a külföldi értékesítés aránya: a vállalatok 60 százaléka egyáltalán nem tervez idén exportálni, 2016 első negyedévében ez mindössze 40 százalék volt. Míg az árbevételt tekintve a tavalyi év végi várakozásokhoz képest optimistábbak a cégek, addig a profitkilátások terén visszafogottabbak lettek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában