Helyi gazdaság

2017.03.02. 08:38

Lassú növekedésben bíznak az agrárgazdák

Budapest - A kormányzati intézkedések pozitív oldalát egyelőre kevésbé látja a mezőgazdaság.

Budapest - A kormányzati intézkedések pozitív oldalát egyelőre kevésbé látja a mezőgazdaság.

Az agrártámogatások és a zöldítés idei módosításai, valamint a következő, 2020-ban kezdődő új uniós ciklus támogatásainak bizonytalansága komoly kihívás elé állítja a mezőgazdaságot.

Mire számítanak?

A K&H agrárkutatása szerint a vállalatok többsége a gazdaság teljesítményének lassú növekedésére számít, beruházási szándékuk erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó vállalatoké, azonban a kormányzati gazdaságpolitika érzékenyen érintheti őket. Idén több ponton is változnak a termeléshez kötött agrártámogatások, valamint a zöldítés feltételei, amely újabb változás elé állítja az agráriumot. A kutatás eredménye azt mutatja, hogy a magyar gazdaság helyzetéről inkább közép távon vélekedik optimistán a szektor. Rövid távon közel kétharmaduk a jelenlegi növekedési ütem szinten maradását várja, és minden negyedik cég számít annak további fellendülésére, miközben a vállalatok tizede vár visszaesést. Hároméves időtávon viszont már jóval optimistábbak, közel azonos arányban bíznak a mostani gazdasági teljesítmény folytatódásában és az ennél is erőteljesebb növekedésben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában