Helyi gazdaság

2017.03.24. 08:18

Adóemeléstől rettegnek az építőiparban

Budapest - Az 5 százalékos áfakulcs véglegesítésével enyhíthetne a kormány a kapacitásgondokon.

Budapest - Az 5 százalékos áfakulcs véglegesítésével enyhíthetne a kormány a kapacitásgondokon.

Az elmúlt évet jellemző csökkenést követően 2017 januárjában az építőipari termelés volumene 18,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amin belül az épületek építése 32,8 százalékkal bővült, a megkötött új szerződések volumene pedig 211,8 százalékkal nőtt” – idézte a KSH építőipari gyorstájékoztatójának adatait Futó Gábor, a Futureal-csoport alapítója.

Minél előbb…

A lakáspiac idei történéseit főként az átmeneti időtartamra bevezetett 5 százalékos áfakulcs jövője körüli bizonytalanságok és az építőipari kapacitások szűkössége határozza meg” – emelte ki a szakember. Az ágazat szereplői egyetértenek abban, hogy a kormánynak a jelenleg érvényes, csökkentett áfakulcs a véglegesítéséről kellene döntenie, belátható időn belül. Ha ugyanis az áfakulcs visszatér az általános, jelenleg 27 százalékos szintre 2020-ban, egyszerre érintheti hátrányosan a keresleti és a kínálati oldalt. Az általános szintre visszatérő áfakulcs kockázata miatt a vevői oldal már 2018 végétől elbizonytalanodhat, miközben a fejlesztők azon igyekeznének, hogy még az 5 százalékos időszakban befejezzék a beruházásokat és értékesítsék a lakásokat.

Szorít az idő

A fokozott fejlesztői aktivitás ugyanakkor tovább fokozná az építőipart amúgy is sújtó kapacitáshiányt, márpedig az eddig is számottevően emelte a kivitelezési költségeket és az újlakás-árakat. „A kapacitáshiány oka, hogy óriási munkaerőhiánnyal küzdünk. A válság évei alatt számos szakember ment külföldre, ám ennek a folyamatnak koránt sincs vége, hiszen az ausztriai és németországi lakáspiaci boom most is elszívó hatást gyakorol régiónk munkaerőpiacára” – fogalmazott. Mindez azt eredményezheti, hogy számos lakóingatlan-beruházás azért nem készül majd el időre, mert a fejlesztők nem találnak kivitelezőt. A kormány ezen a helyzeten úgy segíthetne, hogy minél előbb döntést hoz az 5 százalékos áfa véglegesítéséről. Ebben az esetben a kivitelezőknek nem lenne muszáj minden projektjüket rohamtempóban befejezni végéig.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában