Helyi gazdaság

2017.02.21. 14:13

Nemzetek és tehetségek

Budapest - A felmérés azt vizsgálja, hogy az országok milyen hatékonyan kezelik és kamatoztatják a tehetséget.

Budapest - A felmérés azt vizsgálja, hogy az országok milyen hatékonyan kezelik és kamatoztatják a tehetséget.

Az idei évben negyedik alkalommal adta ki Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (Global Talent Competitiveness Index, GTCI) a világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD. A jelentés témája a „Tehetség és technológia: a jövő munkamódszereinek kialakítása” volt, és annak alapján hasonlította össze az országokat, hogy azok milyen hatékonyan gondozzák, vonzzák és tartják meg a tehetségeket, és döntéshozóik milyen stratégiát alakítanak ki e téren versenyképességük növelésére.

Új típusú környezet

A 2017. évi jelentés a technológiai változások hatását vizsgálta a nemzetek tehetség szerinti versenyképességére, és rámutat, hogy bár a technológia és a gépek minden szinten kiszorítanak bizonyos mennyiségű emberi munkaerőt, egyben új lehetőségeket is teremtenek. Az embereknek és szervezeteknek alkalmazkodniuk kell az új típusú munkakörnyezethez, ahol a technológiai know-how, tudás, rugalmasság és együttműködés kulcsszerepet játszik, és ahol új vezetési normaként a horizontális hálózatok kiszorítják a hagyományos (vertikális) hierarchiát. A kormány és az üzleti szféra feladata egymással együttműködve kialakítani azokat az oktatási rendszereket és munkaerő-piaci szabályokat, amelyek az új működési módoknak megfelelnek.

A felmérésben résztvevő 118 ország közül Magyarország a 41. helyen végzett. Ez a tavalyi eredményhez képest visszalépés, de egyben új lehetőségeket, irányokat is mutat – így a szakemberek. „Magyarország viszonylag jól szerepelt a „Szakmai és technikai készségek” dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz képest sikeresek vagyunk a magas szakmai tudással rendelkező munkaerő és iskolázottság tekintetében. Ugyanakkor lemaradunk a „Tehetségek számának növelése” és a „Tehetségek vonzása” dimenziókban, így komoly kihívás lesz a jövőben a versenyképes tehetségek megtalálása és megtartása. Az automatizálás és a mesterséges intelligencia gyors terjedése napjainkban radikálisan, és meglehetősen hirtelen formálja át élet- és munkakörülményeinket egyaránt. Az átmenet viszonylag gyors és rázós lesz, amire a kormányoknak és vállalatoknak is reagálniuk kell. Az oktatási rendszer reformja sürgető, hogy a megfelelő technikai ismereteket, készségeket, és a változáshoz való alkalmazkodás képességét át tudjuk adni – vonták le a következtetéseket.

A munkavállalóknak el kell fogadniuk és át kell venniük az élethosszig tartó tanulás gyakorlatát, hiszen a szakterületek és munkák közötti rendszeres váltás mára alapvetővé vált. A foglalkoztatáspolitikának ugyanakkor ötvöznie kell a munkáltatók rugalmasság iránti igényét a megfelelő társadalmi védőháló kialakításával. Kizárólag együttműködve tudunk megfelelő választ adni ezekre a kihívásokra, és megfelelő munkapiaci helyzetet és prosperitást biztosítani” – olvasható az értékelésben.

HBN


Jó az együttműködés

A versenyképességi listát 2017-ben Svájc és Szingapúr vezeti. A top 10-ben négy északi állam (Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia) is található. A teljes lista: Svájc, Szingapúr, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Svédország, Ausztrália, Luxemburg, Dánia, Finnország és Norvégia. A felmérésben jó helyezést elért országok számos fontos ügyben sok közös jellemző vonást mutatnak, ilyen például a gazdasági igényeket kiszolgáló oktatási rendszer, a rugalmasságot, mobilitást és vállalkozást támogató foglalkoztatáspolitika, valamint az üzleti és politikai szereplők magas szintű együttműködése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában