Helyi gazdaság

2017.02.23. 08:47

Akiknek több pénzük van…

Budapest - Meghatározó az online bankolás szerepe Magyarországon a magasabb jövedelműek között.

Budapest - Meghatározó az online bankolás szerepe Magyarországon a magasabb jövedelműek között.

Az átlagosnál magasabb jövedelmű, illetve nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfélkör számára az online csatornák meghatározó jelentőségűek a bankolásban – derült ki az egyik kereskedelmi bank megbízásából készített felmérésből.

Nettó 326 ezer forint

A válaszadók napi pénzügyeiket elsősorban internetbankon keresztül intézik, de továbbra is fontos szerep jut a bankfiókoknak. Sokan használnak mobilbanki alkalmazást is, melynek népszerűsége várhatóan folyamatosan növekedni fog. A kutatásban az átlagosnál magasabb jövedelmű, illetve nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfélkör bankolási szokásait vizsgálták. A válaszadók átlagos havi jövedelme nettó 326 ezer forint, és 3 millió 900 ezer forintnyi megtakarításuk van. A felmérés szerint míg jelenlegi bankjuk kiválasztásakor a legtöbben azt tartották fontosnak, hogy a pénzintézet sok helyen elérhető legyen, illetve, hogy a versenytársakhoz képest jó kamatokat, kondíciókat kínáljon, egy jövőbeli választás esetén elsősorban a szolgáltatásokat vennék figyelembe. Azaz, egy esetleges bankváltásnál a főbb döntési szempont a megbízhatóság, a jó internetbank, illetve a gyors és szakszerű ügyintézés lenne.

Népszerű applikációk

Pénzügyeit ez az ügyfélkör a leggyakrabban internetbankon keresztül intézi, az elmúlt fél évben 94 százalékuk használta ezt a szolgáltatást. A felmérés szerint az online felületek elsősorban a napi pénzügyek intézéséhez elengedhetetlenek. 94 százalékuk utalt már így pénzt, 91 százalékuk kérdezte le a számlaegyenlegét, 65 százalékuk adott állandó átutalási megbízást. Még mindig fontos azonban a bankfiókok szerepe: 79 százalék intézte ügyeit így a felmérést megelőző hat hónapban, míg a telefonos ügyfélszolgálatot felkeresők aránya 33 százalék volt. A mobilbanki applikációk is népszerűek. Az online szolgáltatások növekvő népszerűsége mellett azonban továbbra is fontos szerep jut a bankfiókoknak. A válaszadók szerint ilyen formában egyszerűen és széleskörűen intézhetik pénzügyeiket, ráadásul közérthetően kaphatnak választ kérdéseikre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában