Helyi gazdaság

2016.09.29. 10:22

Az üzleti várakozások minimálisan javultak

Budapest - Szeptemberben hibahatáron belül nőtt a GKI (egyébként hullámzó) konjunktúraindexe.

Budapest - Szeptemberben hibahatáron belül nőtt a GKI (egyébként hullámzó) konjunktúraindexe.

Szeptemberben idei, augusztusi mélypontját követően hibahatáron belül emelkedett a GKI konjunktúraindexe. A felmérés szerint az üzleti várakozások minimálisan javultak, a fogyasztóiak lényegében nem változtak. A GKI konjunktúraindex két éve viszonylag magas szinten hullámzik, de ezen belül most szeptemberben alacsony.

Az ipari csökkent

Az üzleti szférán belül az ipari bizalmi index tovább csökkent, az építőipari és a kereskedelmi emelkedett, a szolgáltatói nem változott. Az iparban az elmúlt és a következő három hónap termelésének, valamint a készletállománynak a megítélése is kedvezőbb lett, a rendelés-állományokról – ezen belül az exportról – alkotott vélemény azonban sokkal rosszabb. Az építőipari bizalmi index – kéthavi csökkenés után – érezhetően emelkedett. A magasépítő cégek kilátásai jelentősen javultak, a mélyépítőké viszont tovább romlottak. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományé viszont határozottan javult.

A kereskedelmi nőtt

A kereskedelmi bizalmi index az előző kéthavi jelentős csökkenés után kissé emelkedett, de így sem tudott visszaemelkedni a júniussal záródó, több mint két évet jellemző viszonylag keskeny sávba. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése kedvezőbb lett, a készleteké viszont kedvezőtlenebb. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben nem változott az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, ugyanakkor kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában