Helyi gazdaság

2016.08.02. 11:48

Az internetes bankolás veszélyes is lehet

Debrecen - Már nem csupán a számítógépeket, de a mobiltelefonokat is próbálják megfertőzni a bűnözők.

Debrecen - Már nem csupán a számítógépeket, de a mobiltelefonokat is próbálják megfertőzni a bűnözők.

Az internetes szervezett bűnözés első számú motivációja régóta a pénzügyi haszonszerzés, így nem meglepő, hogy a támadások jelentős része az online bankolást veszi célba.

Első számú célpontok

Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése másfél milliárd euróra becsüli azt a kárt, amelyet az Európai Gazdasági Térségen belül 2013-ban a hamis banki tranzakciók okoztak. Mindez nem meglepő, hiszen az online bankolók folyamatosan növekvő csoportja régóta a támadások első számú célpontja. Hiszen mi más kecsegtetne nagyobb haszonnal, mint az interneten keresztül mozgó pénzfolyam közvetlen megcsapolása? A G Data most közzétett ismeretterjesztő füzete szerint a támadás módjai ugyanakkor alapvetően megváltoztak az elmúlt évek során. Eredetileg az egyszerű átverés (a hiszékenységre épülő adathalász kampányok lebonyolítása) volt az uralkodó módszer. A bűnözők ma már szinte kivétel nélkül rendkívül fejlett kártevőket alkalmaznak, melynek kódját akár évekig fejlesztik. Már nem csupán a számítógépeket, de a mobiltelefonokat is próbálják megfertőzni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában