Helyi gazdaság

2016.07.15. 13:24

Az ellenőrök is „nyaralnak”, célba veszik a fesztiválokat

Debrecen - A turisták által látogatott helyekre fókuszálnak a NAV munkatársai.

Debrecen - A turisták által látogatott helyekre fókuszálnak a NAV munkatársai.

Július elejétől augusztus végéig tart a NAV nyári ellenőrzés-sorozata az országban. A turisták által kedvelt üdülőhelyeken, vendéglátóhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szállásadóknál, rendezvényszervezőknél, tüzépeken lehet számítani a NAV munkatársaira akár munkaidőn kívül és hétvégén is – tudatta dr. Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője csütörtökön.

A lángossütő előtt

Az online pénztárgépet használók közül a NAV jellemzően azoknál „kopogtat”, ahol az előzetes elemzések alapján vélhetően valami nincs rendben. A nyugtaadást az ellen­őrök táblagéppel kontrollálják, az online pénztárgépbe beütött adatok és a vásárlók számának összevetésével. Tabletes lekérdezéssel ugyanis távolról követhető a nyugtaadás, és ahol a revizorok rendben találják az adatokat, nem végeznek próbavásárlást. A vásárokon, kitelepüléseken pedig a helyszíni tapasztalatok alapján választják ki a revizorok, mely gazdálkodókat kell ellenőrizni.

Idén is megjelennek a NAV munkatársai a belvárosi vendéglátóhelyeken, szórakozóhelyeken, a Balaton környékén, lángososnál, palacsintázóban, fagylaltosoknál, zöldség-gyümölcs és édesség-kereskedőknél, sportszolgáltatóknál. Az ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a közösségi szolgáltatásokra is. Kiemelt figyelmet kapnak Budapesten és Balaton környékén azok a szállásadók, akik akár egy napra, akár egész nyárra szobát adnak ki.

A cél elsősorban a szabálytalankodók kiszűrése. A szakemberek többek között azt vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók adnak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használják-e, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat – különös tekintettel a nyári szezonban munkát végző diákokra –, és a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában