Helyi gazdaság

2016.06.01. 11:29

Utoljára csökkent az alapkamat

Budapest - A jelen kamatszint miatt az infláció sem fog nagymértékben változni a közeljövőben.

Budapest - A jelen kamatszint miatt az infláció sem fog nagymértékben változni a közeljövőben.

A tavaszi sokszoros alapkamat csökkentés után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, felhagy a módosításokkal, valamint nem lazítja tovább monetáris politikáját sem. A jelenlegi kamatszint miatt az infláció sem fog nagymértékben változni a közeljövőben.

Lépésről lépésre

Az MNB új kamatcsökkentési ciklusba kezdett idén márciusban. Ekkor 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot 1,35 százalékról 1,20 százalékra. A csökkentés ebben az ütemben folytatódott, áprilisban 1,20 százalékról 1,05 százalékra esett az alapkamat. Májusban a bizottság úgy döntött, hogy tovább lazít monetáris politikáján, aminek hatására az alapkamat 0,9 százalékra módosult. A betéti kamat továbbra is negatív értéken maradt (-0,05 százalék). Az egynapos kamatszintet az alapjául szolgáló kamattal 1,15 százalékra változtatta. Az MNB legutóbbi ülésének végére egyértelműen kirajzolódott, hogy a központi bank már nem tervez további kamatcsökkentést, valamint, hogy a közeljövőben nem kívánja tovább lazítani monetáris politikáját. Ezt a feltételezést látszik alátámasztani az MNB azon nyilatkozata, miszerint a jelenlegi kamatszint középtávon lehetővé teszi, hogy az inflációs ráta a 3 százalékos érték körül mozogjon.

Lassuló árnövekedés

Az AKCENTA CZ devizapiaci elemzője, František Kovács szerint a reálbérek növekedése és a pénzügyi ösztönzőket tartalmazó állami költségvetés 2017 után védi majd a lassuló árnövekedést. Ezen felül az uniós források gyorsabb lehívása, az erős fogyasztói kereslet és az építőipar fellendülése fokozatosan serkentik majd az infláció alakulását és általános gazdasági növekedéshez vezetnek. Előreláthatóan az infláció továbbra is a 3 százalékos érték alatt marad 2018 első feléig, ez azonban veszélyt is hozhat a magyar gazdaságra. Idén a fogyasztói árak emelkedése még valamivel 0 százalék felett lesz, a jövő évre azonban ennek már 2 százalék fölé kellene emelkednie.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában