Helyi gazdaság

2016.06.01. 16:13

Az ÁSZ fenntartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának ellenőrzésekor tett megállapításait

Budapest - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) továbbra is fenntartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) ellenőrzése során tett megállapításait és javaslatait, valamint várja a hivatal elnökének intézkedési tervét.

Budapest - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) továbbra is fenntartja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) ellenőrzése során tett megállapításait és javaslatait, valamint várja a hivatal elnökének intézkedési tervét.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az SZTNH a nap folyamán ugyancsak közleményben azt írta: megalapozatlan kritikákat is tartalmaz a számvevőszék jelentése gazdálkodásáról. Közölték: a kritikák mindegyikére többször írásban tettek észrevételt. Úgy tűnik, az ÁSZ nem értette meg a pontos jogszabályhelyekkel is alátámasztott részletes érveket - fogalmaztak a közleményben.

Az ÁSZ keddi közleménye szerint megfelelő volt az SZTNH irányító szervi feladatellátása, a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, a pénzügyi- és vagyongazdálkodásban azonban hiányosságok voltak. A vizsgálat szerint a hivatal folyamatos fizetőképessége az ellenőrzött időszakban biztosított volt, lehetővé tette a feladatok zavartalan ellátását. Az ÁSZ ellenőrzése a pénzügyi és vagyongazdálkodáson belül főként a gazdálkodási tevékenységet támogató kontrollok kialakításában és működtetésében tárt fel hiányosságokat.

Az ÁSZ szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: továbbra is fenntartja a jelentésében szereplő megállapításait, javaslatait, az ellenőrzést a vonatkozó törvények és egyéb szabályozók maradéktalan figyelembevételével folytatta le.

Felhívták a figyelmet: a törvényi előírás szerint a jelentés megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezetek vezetőinek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet kötelesek elküldeni az ÁSZ-nak.

Felidézték: az ÁSZ kedden hozta nyilvánosságra jelentését, amely értékeli az SZTNH pénzügyi és vagyongazdálkodását, a HIPAvilon Nonprofit Nkft.-vel fennálló szerződéses kapcsolatait, valamint a közös jogkezelő szervezetetekkel összefüggő feladatait. Megállapításai alapján az ÁSZ az igazságügyi miniszternek egy, a hivatal elnökének tizenkilenc, a HIPAvilon Nkft. ügyvezető igazgatójának további négy javaslatot fogalmazott meg.

Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírás szerint észrevételezésre elküldte megállapításait az ellenőrzött szervezeteknek. Az ellenőrzöttek észrevételeit, valamint az el nem fogadott észrevételek indoklását a nyilvános számvevőszéki jelentés tartalmazza - közölték.

Ismételten kiemelték, hogy "a szellemi tulajdon védelme nemzetstratégiai érdek, amely elősegíti a gazdasági növekedést és hozzájárul Magyarország versenyképességéhez". Ezért kiemelt közérdek a szellemi tulajdon védelmét biztosító intézményrendszer, valamint az erre fordított közpénzek ellenőrzése - tették hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában