Helyi gazdaság

2016.05.19. 12:07

Kérdések a bevallási nyilatkozat körül

Budapest - Az adminisztrációs terhek enyhítését célzó intézkedés egyelőre nem mindenkit érint.

Budapest - Az adminisztrációs terhek enyhítését célzó intézkedés egyelőre nem mindenkit érint.

Több százezer főre tehető azoknak a munkavállalóknak a száma, akik egyelőre nem tudják, hogy a NAV elkészítette-e az adóbevallásukat, hívja fel a figyelmet a Baker Tilly Hungária.

Az irány jó, de…

Az a gond, hogy a hatóság a bevallási nyilatkozat elkészülése után nem ad visszajelzést a munkavállalónak. Elindult a személyi jövedelemadó-bevallás reformja, amelynek fontos eleme, hogy a hatósági adómegállapítás még kevesebb adminisztrációval járhat. A NAV azoknak az alkalmazottaknak az adóbevallását vette át, akiknek semmilyen adó- és adóalapkedvezmény (pl. családi adókedvezmény) nem járt, illetve akik kizárólag az adóelőleget megállapító munkahelyről kaptak adóköteles jövedelmet 2015-ben. Ugyanakkor kérdések merülnek fel a 15M30 nevű nyomtatvány kapcsán: azok a munkavállalók ugyanis, akik a dokumentum harmadik oldalán található nyilatkozaton adóhatósági adómegállapítást igényelték, csak akkor kapnak visszajelzést a hatóságtól, ha az valamiért nem vállalja a bevallás elkészítését, vagy ha a munkáltató nem megfelelő összegben vonta le az adóelőleget, vagyis adókülönbözet áll fenn.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában