Helyi gazdaság

2013.06.17. 13:06

Elemzők: óvatos optimizmusra ad okot az építőipar teljesítménye

Budapest, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Óvatos optimizmusra ad okot az építőipar áprilisi teljesítménye az ÉVOSZ alelnöke és az Erste elemzője szerint, akik ugyanakkor úgy vélik, egyelőre mértéktartóan kell kezelni az adatokat amiatt, hogy a megkötött új szerződések volumene továbbra is elmarad a korábbi időszaktól.

Budapest, 2013. június 17., hétfő (MTI) - Óvatos optimizmusra ad okot az építőipar áprilisi teljesítménye az ÉVOSZ alelnöke és az Erste elemzője szerint, akik ugyanakkor úgy vélik, egyelőre mértéktartóan kell kezelni az adatokat amiatt, hogy a megkötött új szerződések volumene továbbra is elmarad a korábbi időszaktól.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a márciusi 9,9 százalékos emelkedést követően. Az épületszerkezet-építés és a vasútépítés támogatta a növekedést a tavaly áprilisi alacsony bázis mellett. A februári 6,6 százalékos növekedés után harmadik hónapja regisztrált éves növekedést az építőipar, míg a múlt év egészében csak két olyan hónap volt, amikor az építőipar teljesítménye meghaladta az egy évvel korábbit.

Koji László, az ÉVOSZ alelnöke az MTI-nek kifejtette: örülnek annak, hogy az elmúlt 6,5 évben először fordul elő, hogy egymást követő két hónapban emelkedett az építőipari termelés értéke valamennyi építmény főcsoportnál.

Kétségtelen, hogy alacsony bázishoz történik a viszonyítás, de óvatosan kell kezelni, hogy ezt a növekedést tartós folyamatnak lehet-e tekinteni, mert a megkötött új szerződések, és a szerződésállomány volumenének alakulása kedvezőtlen képet mutat. 2013 áprilisában a megkötött új szerződések volumene 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, ez minden főcsoportnál alacsonyabb - mondta.

Koji László rámutatott, hogy az építőipari vállalkozások 2013. április végi szerződésállományának teljes volumene 13,5 százalékkal meghaladja az előző évit, de tapasztalok szerint a megkötött szerződések 10-15 százaléka nem teljesül.

Az ÉVOSZ arra számít, hogy 2013 első felében összességében a tavalyi szinten alakul az építőipar teljesítménye. Ezt a becslést a KSH-adatai nem támasztják ugyan alá, mert az év első négy hónapjában 6,6 százalékos bővülésről adtak számot.

A szövetség gyengébb prognózisa abból adódik, hogy a tagvállalatok többsége az épületek építése, a szerkezetépítés, a magasépítés területén tevékenykednek, többnyire mikro- és kisvállalkozások, és ők a hétköznapok gyakorlatában még nem érzékelnek javulást - mondta Koji László.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint kedvező képet mutat az építőipari teljesítmény az áprilisi adatok alapján, mivel a havi, 1,4 százalékos bővülés is érdeminek mondható. A jobb teljesítmény egyrészt annak köszönhető, hogy márciusban még rossz volt az időjárás, míg áprilisra már elindultak a beruházások, másrészt mert - főként az állami megrendelések miatt - nőtt az út- és a vasútépítés, valamint az épületek szerkezetépítése.

A szakértő az MTI-nek elmondta: bár az új szerződések volumene éves összevetésben csökkent áprilisban, a teljes szerződésállomány meghaladja az egy évvel korábbit.

Árokszállási Zoltán kiemelte: az eddigi adatok alapján idén pluszba kerülhet az építőipari teljesítmény volumene, amire 2005 óta nem volt példa.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában