Helyi gazdaság

2013.05.15. 17:35

A civilek is pályára léphetnek

Nagykálló - A kormány célja, hogy a civil szervezeteket hatékonyabban bevonja a közügyekbe.

Nagykálló - A kormány célja, hogy a civil szervezeteket hatékonyabban bevonja a közügyekbe.A vidékfejlesztés egyes részfeladatairól, a helyi közösségek fontosságáról rendezett szerdán tanácskozást a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület. A rendezvény nyitányaként a városháza épületében felavatta a Civil Információs Centrum helyi irodáját dr. Budai Gyula államtitkár, Búsi Lajos államtitkár és dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő.

Fontos az együttműködés

– Szimbólum értéke van, hogy a városháza épületében a járási hivatal mellett helyet kapott a civil információs központ. Azt jelzi ugyanis, hogy a civileket jobban be kell vonni a közügyekbe. Úgy jutunk előbbre, ha az önkormányzatok, a járások, a civil szervezetek együttműködnek – mondta dr. Karakó László, a Nagykállói Járási Hivatal vezetője. – Ez az információs pont tanácsot ad minden olyan kérdésben, amely a vidékfejlesztéssel kapcsolat.

Az információs centrum munkáját Vislóczkiné Ilyés Hajnalka, az iroda munkatársa foglalta össze portálunk számára:

– A szerdai átadással már meg is nyitotta ajtaját a járás minden lakója előtt az információs központunk. A tervek szerint valamennyi járásban alakítanak ki civil információs centrumokat, amelyek tanácsadásokkal, információkkal, pályázati tudnivalókkal segítik a településeken működő civil szervezetek munkáját, s így közvetve hozzájárulnak a vidékfejlesztéshez.

Példát mutat a megye

Köszöntőt mondott dr. Budai Gyula is. Mint a parlamenti államtitkár kifejtette, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye példát mutat a civil szervezetek összefogásából

– Az elmúlt 3-4 évben sokat fejlődtek, erősödtek a megyében működő civil szervezetek, legyenek azok gazdakörök vagy kulturális egyesületek. Fontos, hogy legyen civil kontroll, fontos, hogy hallassák a hangjukat a civil szervezetek. Azzal, hogy minden járásban lesz hasonló információs centrum, új kapuk, új dimenziók nyílnak meg a civilek számára. nagy lehetőség a civilek számára, hogy az információs centrum mellett a Leaderre is támaszkodhatnak. Ez a kettő nem kioltja, hanem éppen erősíti egymást. Azok az országok működnek jól, ahol a civil kontroll erős, ahol bevonják a helyi és országos politikába a civileket – tette hozzá dr. Budai Gyula.

Növekvő szerep

A „Vidékfejlesztés – fókuszban a helyi közösségek” című tanácskozáson több előadást is hallhattak a vendégek. Búsi Lajos, a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár a 2013 és 2020 közötti tervekről szólva kiemelte a Leader fontosságát, ugyanis lesznek olyan források, amelyekhez csak azon keresztül lehet majd hozzájutni.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában