Helyi gazdaság

2013.04.24. 17:19

Elmozdulás az országos bérajánlásról szóló tárgyalásokon

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Folytatódtak az országos bérajánlásról szóló tárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) szerdán: a munkaadói oldal készített egy bérajánlási tervezetet, amelyben ugyanakkor konkrét szám nem szerepel az ajánlás mértékére vonatkozóan.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Folytatódtak az országos bérajánlásról szóló tárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) szerdán: a munkaadói oldal készített egy bérajánlási tervezetet, amelyben ugyanakkor konkrét szám nem szerepel az ajánlás mértékére vonatkozóan.

A felek megállapodtak abban, hogy május 15-ig igyekeznek megegyezni az ajánlásról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére közölte, hogy a kormányzat eddig is aktívan részt vett, és ezután is részt vesz a bérajánlásról szóló tárgyalásokon. A kormány abban érdekelt, hogy konszenzus legyen a bérajánlást illetően is, ezért született megállapodás a tárgyalások folytatásáról.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke az MTI-nek elmondta: a kormány kifejezte szándékát, hogy mostantól harmadik félként aktívan részt vesz a bérajánlásról szóló tárgyalásokban, és kész elfogadni a munkavállalók és munkáltatók által egyeztetett bérajánlás mértékét.

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) demonstrációját követően, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) "most már hajlik" ugyan egy bérajánlás aláírására, de a munkaadók által előterjesztett szöveg szerint semmilyen számszerűsíthető mértékről nem szólna az ajánlás, pusztán arra hívná fel a versenyszféra munkáltatóinak figyelmét, hogy saját teljesítőképességük és eredményességük függvényében vegyenek részt a béralkukban.

Ezt Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára is megerősítette az MTI kérdésére. Elmondta, hogy a munkaadói oldal készített egy közös tervezetet, amelynek lényege, hogy az üzleti szférának azt javasolnák, hogy a 2013. évi béremelést verseny- és költségviselő képességüket, valamint vállalati szintű eredményességüket figyelembe véve hajtsák végre. Emellett a béralkuknál legyenek tekintettel a cégek arra is, hogy a bérek emelése nem vezethet munkahelyek megszűnéséhez.

A VOSZ főtitkára kifejtette: az eltérő vállalati teljesítmények miatt a megállapodásba nem írnának konkrét irányszámot a béremelés mértékére vonatkozóan, csak azt hangsúlyozták: a cégek vegyék figyelembe a 4 alapelvet, valamint az inflációs várakozásokat. Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy a munkaadói oldal csak olyan megállapodást tart elfogadhatónak, amelyben nincs konkrét béremelési mérték. Az oldal a megállapodásba foglalná azt is, hogy a munkáltatók a dolgozók nettó pozíciójának javítása érdekében éljenek a béren kívüli juttatások lehetőségével.

A LIGA ugyanakkor szerdai közleményében kiemelte: a szakszervezetek és a munkavállalók országszerte arra a százalékban kifejezett mértékre várnak, amelyet a háromoldalú szociális párbeszéd során állapítanak meg közösen a szociális partnerek, és amely iránytűje minden ágazatban a béralkuknak. Ez a mérték - a munkavállalói oldal szerint - legalább 4-5,2 százalékos kell, hogy legyen, hogy kompenzálja az inflációt, egyben minimális reálkereset növekedést eredményezzen.

Gaskó István hozzátette, hogy a munkavállalói oldal januárig visszamenőleg szeretné a béremelést, és - az infláció várható mértékének csökkenése miatt - hajlandóak a 4 százalékos alsó sávtól lejjebb menni. Elmondta, hogy a munkavállalói oldal is készít egy javaslatot.

A LIGA elnöke emlékeztetett arra, hogy a szakszervezeti szövetség elnöksége hétfőn sztrájkbizottsággá alakult, hogy összefogja a 2013-as bérajánlás megszületéséért eddig tett erőfeszítéseket, és további nyomatékot adjon a tárgyalások folytatásának.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában