Helyi gazdaság

2013.04.26. 14:33

Az uniós források gyorsabb lehívását segíti az ESZA új iratkezelési központja

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - Iratkezelési centrumot nyitott pénteken Budapesten az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA), amely így szeretné segíteni az európai uniós források gyorsabb lehívását.

Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) - Iratkezelési centrumot nyitott pénteken Budapesten az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA), amely így szeretné segíteni az európai uniós források gyorsabb lehívását.

Bene Dániel, a kft. ügyvezető igazgatója a központ megnyitása alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az iratkezelési központ a raktározási feladatokon túl a digitalizálás és az iratkölcsönzés lebonyolításáért is felel, így hozzájárul a gyorsabb és egyszerűbb pályázatkezeléshez. Az ESZA a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egyik legnagyobb, európai uniós pályázatokat kezelő közreműködő szervezete.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára elmondta: az utóbbi két évben a kormány sokat tett az uniós pályázati rendszer egyszerűsítéséért és fontos cél, hogy a 2014-2020-as, új hétéves ciklusban koncentráltabban használják fel a rendelkezésére álló forrásokat.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a jövő évtől 2020-ig rendelkezésre álló források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretnék fordítani. Kiemelte, hogy a most nyílt iratkezelési központ egyszerűsíti a pályázatok feldolgozásával kapcsolatos munkafolyamatokat.

Bene Dániel kifejtette: az ESZA számára nagyon fontos, hogy a hibahatár a munka során ne legyen nagyobb 2 százaléknál. Ezért egy olyan rendszert hoznak lére, amely biztosítja az átláthatóságot és kicsi a hiba lehetősége. Szólt arról is, hogy jelenleg mintegy 6,5 kilométernyi, támogatásokkal kapcsolatos iratot kezelnek és naponta 6 méternyi irat érkezik be, ennek pedig a többszöröse hagyja el a társaságot. Kiemelte, hogy a pályázati dokumentációk nagy része immár elektronikusan érkezik, s ezért jelentősen csökkent a papírtömeg.

2013 februárja óta párhuzamosan zajlik az elektronikus és a papír alapú ügyintézés és megkezdődött a folyamatos átállás a kizárólag elektronikus iratkezelésre. Az elektronikus rendszer már naprakész, naponta átlagosan 15-16 ezer lap szkennelésével lehet számolni.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a 630 négyzetméteres központ megnyitása az ESZÁ-nak és a kedvezményezetteknek is ünnep.

A megnyitás alkalmából kiadott sajtóközleményből kiderül, hogy az ESZÁ-hoz tavaly több mint 16 ezer pályázat érkezett be és mintegy 3500 szerződést kötött. A kifizetett támogatás értéke megközelítette a 181 milliárd forintot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában