Helyi gazdaság

2013.03.05. 10:43

OGY - Emelkedik a Kossuth- és a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom összege

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Már az idei Kossuth- és Széchenyi-díjazottak is megemelt pénzjutalmat kapnak az Országgyűlés keddi döntése értelmében.

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Már az idei Kossuth- és Széchenyi-díjazottak is megemelt pénzjutalmat kapnak az Országgyűlés keddi döntése értelmében.

A képviselők 293 igen, egy nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett fogadták el azt a fideszes javaslatot, amelynek alapján a bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa lesz kifizethető a díjazottaknak ötvenezer, illetve százezer forintra való felkerekítéssel.

A Központi Statisztikai Hivatal február 21-én azt közölte, hogy a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 144 ezer forintra emelkedtek 2012-ben.

A megszavazott változtatás hatására mai értéken számolva bruttó 10 millió forint fölé emelkedik a jutalom - hangzott el az előterjesztés hétfői vitájában, amelyben a kormány és a Fidesz mellett az MSZP is támogatásáról biztosította az emelést.

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak összege a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj jutalmának összegéhez kötötten lettek megállapítva, így a művészeti díjak mértéke is emelkedik a törvényjavaslat elfogadása esetén - mutatott rá L. Simon László kulturális bizottsági elnökkel közösen jegyzett javaslata indoklásában Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában