Helyi gazdaság

2013.03.29. 12:03

KSH: januárban 316 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Budapest, 2013. március 29., péntek (MTI) - Januárban a kivitel 4,3, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az előző év januárit euróban. Az export volumene 0,9, az importé 3,3 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Budapest, 2013. március 29., péntek (MTI) - Januárban a kivitel 4,3, a behozatal 5,2 százalékkal haladta meg az előző év januárit euróban. Az export volumene 0,9, az importé 3,3 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A kivitel értéke ez év januárjában 6,5 milliárd euró (1890 milliárd forint), a behozatalé 6,1 milliárd euró (1793 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 316 millió eurót (97 milliárd forintot) tett ki, 41 millió euróval (13 milliárd forinttal) kevesebbet, mint 2012 januárjában. Az adatok megegyeznek a március 11-én közölt előzetes jelentéssel.

Januárban a kivitel forintban mért árszínvonala 2,3, a behozatalé 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A cserearány 1,7 százalékkal javult. A forint a dollárhoz viszonyítva 7,2, míg az euróhoz képest mintegy 4,5 százalékkal erősödött - közölte a KSH.

Míg átlag felett nőtt a feldolgozott termékek mindkét irányú forgalma, az élelmiszerek, italok, dohány, valamint a gépek és szállítóeszközök kereskedelme nem érte el a tavaly januári szintet.

Euróban a gépexport 1,4 százalékkal nőtt, az import 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a feldolgozott termékek kivitele viszont 10,6 behozatala 8,6 százalékkal emelkedett.

Volumenben a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 0,2, a behozatalé 1,7 százalékkal maradt el a tavaly januári szinttől.

A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék, ezen belül a mobiltelefon, televízió és ezek alkatrészei exportvolumenének jelentős visszaesése az év első hónapjában is folytatódott. A villamos gép, készülék és műszer, valamint az általános rendeltetésű ipari gép kivitelének és behozatalának volumene bázisérték körül alakult, a közúti jármű exportvolumene viszont több mint ötödével nőtt.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene csaknem azonos mértékben, 4,6, illetve 4,9 százalékkal haladta meg a 2012. januári szintet.

A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének volumene dinamikusan bővült, ugyanakkor behozatala nem érte el a bázisszintet. A szakmai, tudományos ellenőrző műszer, a vas és acél, továbbá a fémtermék importvolumene, illetve a gumigyártmány és a színesfém exportvolumene számottevően nőtt.

Az energiahordozók behozatalának volumene - a forintárak 8,5 százalékos csökkenése mellett - 20,4 százalékkal volt több tavaly januárhoz viszonyítva. A növekedést elsősorban a kőolaj és kőolajtermék importvolumenének - elszámolás-technikai okok miatt bekövetkezett - másfélszeres bővülése okozta. A természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene közel tizedével maradt el az előző év januári szinttől.

Januárban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,1, az importé 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Euróban az export 0,8, az import 7,1 százalékkal nőtt.

A kivitelben jelentős részarányt képviselő gabona és gabonakészítmény volumene kétötödével esett vissza a 2012. évi rossz kukoricatermés miatt. Ezt csak részben tudta ellensúlyozni az állati takarmányok, a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, illetve a kávé, tea, kakaó, fűszer kivitelének kétszámjegyű bővülése.

Januárban az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene 1,3, illetve 1,2 százalékkal volt több, mint előző év januárjában. Euróban az export 4,3, az import 3,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 77,4 millió euróval (10,9 milliárd forinttal) javult.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene szinte nem változott (0,3 százalékkal csökkent), az importé 7,6 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest. Euróban 4,2 százalékkal nőtt a kivitel, míg az import 9,2 százalékkal nőtt. Ezt főként az energiahordozók behozatalának alakulása befolyásolta. A külkereskedelmi mérleg hiánya 627 millió euró (180 milliárd forint) volt, 118 millió euróval (23,4 milliárd forinttal) több, mint 2012. januárban.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában