Helyi gazdaság

2012.10.03. 15:21

OGY - A költségvetési bizottság tudomásul vette a Regionális Képző Központokról szóló ÁSZ-jelentést

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén tudomásul vette az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Regionális Képző Központok tevékenységéről készített jelentését.

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) - A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén tudomásul vette az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Regionális Képző Központok tevékenységéről készített jelentését.A bizottsági ülésen Lajterné Hudák Magdolna, az ÁSZ ellenőrzésvezetője elmondta: az ÁSZ a Regionális Képző Központok 2007-2010. közötti tevékenységét, illetve az ezeket a képző központokat 2011 júliusában egyesítő Türr István Képző és Kutató Intézet működését vizsgálta, a 2011-es központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséhez kapcsolódó vizsgálat kiterjedt a tavalyi intézményi beszámolóra is.

A jelentésben az ÁSZ szakemberei megállapították, hogy a vizsgált időszakban a képzési központok tevékenysége nem volt hatékony, nem volt eredményes, ezért a központok működése nem segítette elő a foglalkoztatáspolitikai célok megvalósítását.

Az ÁSZ jelentés összeállítói megállapították: a képző központok a 2007 és 2010 közötti időszakban a képzési célkitűzéseik megvalósításához nem alakítottak ki önálló hosszú távú stratégiát. A jelentés rámutatott arra, hogy a képzések kialakítása során nem a foglalkozáspolitikai célok megvalósítása, hanem az elszámoltathatóság került előtérbe. A képző központok meglévő képzési infrastruktúrája nem segítette elő a piachoz való rugalmas alkalmazkodást. A vizsgálat során a számvevők megállapították, hogy a képzésekre vonatkozó értékelő rendszer nem volt alkalmas a teljesítmények mérésére, mivel abban a képzések hatékonysági és eredményességi kritériumait nem rögzítették. Emiatt az értékelési rendszer nem nyújtott megfelelő információt a foglalkoztatáspolitikai döntések meghozatalához, és nem segítette a munkaerő-piaci helyzet, például a területi különbségek értékelését sem.

A jelentés kitért arra, hogy a 2010-2011-es szervezeti és jogszabályi változások nyomán a képző központok önállósága 2011. július 1-jétől megszűnt, bázisukon létrejött az egységes Türr István Képző és Kutató Intézet.

A számvevőszéki vizsgálat megállapította: 2011-ben az új intézet képzési célkitűzéseihez, illetve a társadalmi felzárkózással kapcsolatos céljaihoz nem alakítottak ki önálló hosszú távú stratégiát, és ehhez kapcsolódóan nem határozták meg a hosszú és rövid távú célkitűzéseket.

Lajterné Hudák Magdolna elmondta: a Türr István Képző és Kutató Intézet 2011. évi beszámolójának felülvizsgálata során az ÁSZ megállapította, hogy az intézményi beszámoló a költségvetési szerv vagyoni, pénzügyi helyzetéről megbízható és valós képet adott.

Az ellenőrzésvezető rámutatott: ezzel együtt a jelentéshez kapcsolódva az ÁSZ azt javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy a kormányzati célok összehangolt megvalósítása érdekében egyeztesse a belügyminiszterrel és a nemzetgazdasági miniszterrel a Türr István Intézet feladatait. Emellett az ÁSZ az intézet főigazgatójának azt javasolta, hogy dolgozzon ki az intézményi stratégiát és ennek alapján határozza meg az intézet rövid és hosszú távú céljait, valamint alakítsa ki a szakmai tevékenység mérésére, értékelésére alkalmas kritériumrendszert.

A költségvetési bizottság nem támogatta Nyikos Lászlónak (Jobbik), a testület elnökének javaslatát, miszerint az Országgyűlés kérje fel az Állami Számvevőszék elnökét, hogy az általa vezetett intézmény végezze el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011. évi költségvetési beszámolójának auditálását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában