Még nem késő hozzákezdeni!

2024.03.30. 18:07

Húsvéti dekorációs ötletek a debreceni Ildikó nénitől – fotókkal

Papp Sándorné Ildikó megosztotta a Haonnal, hogyan lehet frappáns húsvéti dekorációt készíteni otthon, egyszerűen

Nagy Emese

Egy kis kitartással szebbnél szebb díszeket készíthetünk – képünkön Papp Sándorné Ildikó, a Bokréta Foltvarró Kör vezetője

Forrás: Czinege Melinda

A húsvét a kézművesek szerint nagyon kreatív ünnep, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az idén 30 éves debreceni Bokréta Foltvarró Kör munkája és alkotásai. Az egyesület vezetője, Papp Sándorné Ildikó elvitte minap a termékeit a Liget téri összejövetelre, ahol kicsik és nagyok együtt hangolódtak a húsvétra, valamint Ildikó nénitől megpróbálták elsajátítani a kézművesség csínját-bínját.

A vezető megosztotta, a Bokréta Foltvarró Kör tagjai minden évben készítenek a hagyományos tojásformákon kívül is díszeket. Most ajtódíszeket, virágzó faágakra akasztható színes tojásokat varrnak. – Régebben festettük a tojásokat, napjainkban inkább apró textildarabokat ragasztunk vagy színes csíkokat varrunk a piros tojás formájú kartonokra. A kész tojásformákat szép kerek formában elrendezve vidám ajtódíszként használhatjuk – hangsúlyozta. Hozzátette, a kör tagjai a Csapókerti Közösségi Házban találkoznak hetente, s ott közösen is szép, színes használati és dísztárgyakat varrogatnak.

Hogyan fogjunk hozzá az alkotáshoz?

Ildikó néni kiemelte, úgy véli, a tavaszi szünet kiváló alkalom arra, hogy a nagyszülők unokáikkal együtt készítsenek különféle dekorációkat. – Sokféle húsvéti díszt készíthetünk textilből, papírból, varrva, ragasztva, horgolva. A gyerekek is egyszerűen megcsinálhatják a piros tojást fehér és színes díszítéssel. Ehhez kartonpapír, az iskolai kézimunkacsomagból piros színű papír, fehér és színes textildarabkák szükségesek – mutatott rá, majd összegezte a különböző műveleteket. 

Vágjunk ki a kartonpapírból és a piros papírból tetszőleges nagyságú tojásformát. A kartonra ragasszuk fel a piros színű papírt. A színes textildarabokból vágjunk fél centiméteres csíkokat, ezekből 3-4 különféle színes darabbal díszítsük fel a tojásokat. A tojás felső részébe hímzőfonalból vagy erősebb varrócérnából csináljunk akasztót, majd a kész piros tojásokkal feldíszíthetjük a bejárati ajtót, vagy vázába téve szép dekoráció lehet az asztalon is

– hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában