Állatvilág

2024.02.02. 12:15

A medve jógázott, majd megjósolta, meddig tart a tél - fotókkal, videóval

Február másodikán a medvékre szegeződik a meteorológiai előrejelzések iránt érdeklődők szeme. A debreceni állatkertbe látogattunk, hogy első kézből jelentsük, milyen időt jósolt Dönci, az örvös medve.

Kosztin Éva

Dönci a jóga után evett, majd boldogan jósolta meg, hogy mikor lesz vége a télnek

Forrás: Kiss Annamarie

A népi hiedelem szerint ezen a napon tudhatjuk meg, sokat kell-e még várni a tavaszra. – Úgy tartják, ha a medve kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, akkor megijed tőle, visszamegy a barlangba, mert hosszú lesz még a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, mert hamarosan jön a tavasz – foglalta össze portálunknak Mohácsi Rebeka zoopedagógus a Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódó hagyományt.

Tavaly Dönci, a 31 éves (!)  nőstény medve még úgy sem bújt elő, hogy étellel csalogatták, így fokozott várakozással indultunk az állatkertbe. Mire odaértünk a 10 órakor kezdődő etetésre, a medve már régen túl volt a reggeli jógán – így hívják az állatkert munkatársai azt a mozgásformát, amikor a lábfejébe kapaszkodva hintázik, és a kifutójában ücsörögve várta a két egész csirkéből és gyümölcsökből álló bőségtálat.

Mohácsi Rebeka elmondta, hogy a medve nagyon veszélyes állat, ezért az etetéshez a gondozók nem mennek be hozzá, kintről dobják be neki a táplálékot, amit Dönci február másodikán jóízűen elfogyasztott. A medve az étkezés után sem ment vissza a barlangjába a látogató gyerekek és a tavaszt várók legnagyobb örömére.

A népi meteorológiai előrejelzés szerint tehát nem lesz hosszú már a tél, hamarosan itt a tavasz.

Döncit meglátogatják a Mackófarsangon

– Február 10-én, szombaton ismét a medvéké lesz a főszerep, idén is megszervezzük a mára már hagyománnyá vált Mackófarsangot – tájékoztatott Nagy Mária, a Zoo Debrecen vezető rendezvényszervezője. Az egész napos rendezvényről megtudtuk, hogy a vidámpark és az állatkert területén színes programokkal várják a látogatókat, többek között az eseményen fellép Gyönyörű Zsigmond, Heit Lóri és Zenekara, lesz máglyarakás, mackószépségverseny és óriás bábok előadását is megtekinthetik az érdeklődők. 

– Nem maradnak el az állatkerti szakvezetések sem, ellátogatunk Döncihez és a rokonaihoz, illetve farsang alkalmából bemutatjuk a rejtőzködő állatokat. A látogatók feladatlapokat is kapnak, amikről sok információt szerezhetnek az állatkert lakóiról. A Gibbon-házban varázskuckó nevű kézműves foglalkozáson készíthetünk maszkokat, a farsang eredetéről és a népi hagyományokról pedig a Faházban egy etnográfus tart ismertetőt – sorolta Nagy Mária. Hozzátette, egy mackós program nem is lenne igazi méz nélkül, ezért mézkészítés és még sok egyéb meglepetés várja, aki kilátogat a Mackófarsangra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában