Lelkisegély

2024.01.29. 14:00

A 46-60 év közöttiek voltak a legelkeseredettebbek tavaly Debrecenben

A Lelki Elsősegély telefonszámát zömében májusban, augusztusban és decemberben tárcsázzák a hajdú-bihariak.

Gubányi Patrik

A Lelki Elsősegély Telefonszámát zömében májusban, augusztusban és decemberben tárcsázzák a hajdú-bihariak. Önkénteseket vár a szolgálat

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Hajdú-Biharban a 46-60 év közöttiek keresték fel tavaly a legtöbbször a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot (LESZ) különböző problémáikkal: főként munkahelyi, párkapcsolati és egzisztenciális gondok álltak a háttérben. Azonban a tinédzsereket sem kerülte el a depresszió és a magány, akik főként az iskolakezdési időszakban kerültek mélypontra – mutatott rá a Haon megkeresésére Rénes László, a LESZ országos szövetségének alelnöke, a debreceni szolgálat vezetője.

– Általában az figyelhető meg, hogy az emberek nehezen viselik, ha valaminek a végére érnek, és egy új időszak veszi kezdetét. Éppen ezért leggyakrabban májusban, augusztusban, valamint decemberben csörrent meg segítőink telefonja. Májusban a tavaszi kimerültség,  augusztusban a nyári kalandok, a szabadság, illetve a családdal intenzíven együtt töltött idő vége, decemberben pedig az ünnepek előtti stressz és kiköltekezés okozott jellemzően lelki fennakadást – ismertette Rénes László.

Év elején egy újrakezdési vágy bújik elő bennünk. Ez nagyon dicséretes, viszont biológiai szempontból nem biztos, hogy a januári, februári és a márciusi napok a legalkalmasabb erre. Télen a szervezetünk vitaminkészlete jelentősen megcsappan, ami nemcsak a fizikai fáradtságérzetben, hanem a depresszív hangulatban is megmutatkozik

– hangsúlyozta a szakember.

Nem mindenki szeret segítséget kérni

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat debreceni vezetője arra is kitért, hogy a 2023-as statisztikából jól látszik, hogy a legkevesebb hívást a harminc alatti korosztály kezdeményezte, valószínűleg azért, mert ők nem szeretnek segítséget kérni, inkább minden problémájukra saját maguk keresnék meg a megoldást. A hatvan év felettiek is sereghajtók a megkeresések tekintetében, ami annak tudható be, hogy idegennek érzik a telefonos kapcsolatot.

Rénes László azt is elárulta, hogy 2022-ben hatezer,  míg 2023-ban több mint hétezer segítő beszélgetésük volt.

debrecen, hajdú-bihar, lelkisegély
Rénes László, a LESZ országos szövetségének alelnöke, a debreceni szolgálat vezetője
Forrás: Napló-archív

Meghosszabbították az önkéntesek jelentkezésének határidejét

Mint arról már korábban hírt adtunk: ingyenes tanfolyamot indít a Debrecenben éjjel-nappal működő Lelkisegély Telefonszolgálat. A Segítőbeszélgetés telefonon címmel elinduló kurzust elvégzők közül választják ki azokat, akik munkaviszonynak nem számító, karitatív jellegű telefonos segítőmunkát végezhetnek a szolgálatnál. Azt kérik a jelentkezőktől, hogy a borítékra írják rá: „önkéntes munka”. A jelentkezést az alábbi címre küldhetik el: Rénes László, DE Járóbeteg Szakellátási Központ, 4026 Debrecen, Bethlen u. 11-17.; vagy e-mailben a következő címre: [email protected].

Első körben január 24-ig vártuk az érdeklődők jelentkezését, azonban nem érkezett annyi igény, amennyire számítottunk, ezért február 5-ig meghosszabbítottuk az időpontot

– húzta alá Rénes László, majd hozzátette: akik egy jó csapatban szeretnének jót tenni, azok ne hagyják ki ezt a lehetőséget.

Ha úgy érzi, hogy bajban van, kérjen segítséget!

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok 116-123 és a 06 80 810-600 számon érhetők el (éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről hívható, mindkettőről ingyenes); Kék vonal, gyermek- és ifjúsági telefonszolgálat 116-111 számon lehet hívni (éjjel-nappal, vezetékesről hívható, ingyenes).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában