Horgászat

2023.11.29. 11:51

Negyvenhárom halat fogott néhány nap alatt a debreceni horgász – fotókkal

Nagy Balázs hosszú évek óta kitartóan pecázik, aminek a közelmúltban meg is lett az eredménye.

Nagy Emese

A debreceni horgász tízévesen csöppent bele a horgászat világába

Forrás: Nagy Balázs-archív

Nagy Balázs, a debreceni horgász tízévesen csöppent bele a horgászat világába, amikor nagypapája kezébe nyomott egy kis úszós botot, egy szűk csatornán. Ma már elmondhatja magáról, 12 éve horgászik, minden műfajt kipróbált az egyszerű horogra szúrt kukoricától a komplikált bojlis szerelékekig, de az utóbbi nyerte el a legjobban a tetszését.

– Mások számára a horgászat annyit takar, hogy kiülünk a partra egy vödörrel, egy bottal, és nézzük a vizet, várjuk a csodát. Régen valóban ennyit foglalt magába a technika adottságai miatt. Napjainkban ez a tevékenység inkább a tó és a halak szokásainak megismerését, a terep feltérképezését, illetve a halak védelmét, megfelelő partra juttatását jelenti. Számomra nemcsak egy hobbi, szenvedély, hanem kikapcsolódás, ám sokszor valóban fárasztó, energiát felemésztő sport. 

Rengeteg időt, előkészületet, illetve utánajárást igényel egy többnapos horgásztúra. Tervvel kell kiérkezni a helyszínre, próbálgatni, keresni a megfelelő helyet, és alkalmazkodni a napszakhoz, az időjáráshoz 

– avatta be a Haont Nagy Balázs, akinek a fogásairól nemrégiben a Látóképi-tározó Facebook-oldalán is olvashattak a horgászat szerelmesei.

Forrás: Nagy Balázs-archív

Kifogta élete eddigi legnagyobb halát

Érdeklődésünkre megosztotta, a Látóképi-tározón már számos alkalommal több napot töltött el, legutóbb kétszer is 72 órát, közte csupán három nap kihagyással. 

– Ez a két túra volt az eddigi legsikeresebb, ugyanis első alkalommal tizenhat, a másodiknál huszonhét pontyot sikerült a kezemben tartani. Az elsőnél egyetlen este alatt háromszor dőlt meg a legnagyobb fogott halam rekordja. A 70 kilométer per órás széllökések és a szakadó eső volt a társaságom két napig, ami végül a szerencsémet hozta meg – idézte fel a horgász. – Sajnos, a szél ellehetetlenítette a csali kellő távolságra való pontos bejuttatását, ezért egy teljesen új etetést kellett alkalmaznom, a parttól hét méterre. Meglepetésemre, két óra elteltével megérkezett az első ponty, ami egy 16 kilós példány volt, körülbelül 37 dekával nagyobb, mint az előző rekord halam. Később egy 18 kilós ponty tette tiszteletét, ami ismét megdöntötte a rekordomT. Majd hajnalban megérkezett az eddig legnagyobb halam, ami egy 19,6 kilós hatalmas, erős tőponty volt – részletezte. Hozzátette, nehéz volna leírnia, milyen is egy ekkora halat szákba terelni. 

Hosszas küzdelem, aminek minden perce maradandó élmény 

– összegezte.

Forrás: Nagy Balázs-archív

Hosszú évek óta kitartóan pecázik

Mint kiemelte, második alkalommal pörgősebb, sokkal fárasztóbb pecában volt része, ugyanis a kifogott halak száma majdnem kétszer annyi lett, mint korábban. Napközben egyetlen halat sikerült horogra csalnia, csendesen teltek az órák, ezt kihasználva gyűjtött erőt az újabb éjjeli párbajra. – Az éjszaka kevesebb mint két óra, sokszorosan megszakított alvással telt, de megérte az időt, az energiát, ugyanis több 10 kilogramm feletti halat sikerült kameravégre kapnom – mondta. 

Leszögezte, a kedvenc halai a ponty és a más néven torpedóként ismert amur, amikre hosszú évek óta kitartóan pecázik, de sokkal inkább barátként és nem ellenfélként, vagy élelemként tekint rájuk. 

– Ezzel a fantasztikus szezonnal a hátam mögött bizton állíthatom, hogy jövőre is sűrűn visszatérek kedvenc, vadregényes helyemre, a Látóképi-tározóra, illetve Harsányba, a nagyhalak hazájába, és nem utolsó sorban szeretném magam egy tíznapos Tisza-tavi bojlis túrán próbára tenni – árulta el a Haonnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában