Hűvös elegancia

2023.09.09. 19:03

Bán, a csajozós pingvin felforrósította a Debreceni Jégcsarnokot – fotókkal

A pingvinek az emberek szívét is meghódítják, ha úgy tartja kedvük.

Hajnal László

Forrás: Kiss Annamarie

Több száz rajongó várta lelkesen szombat délután a Debreceni Jégcsarnok előtt, hogy Bán, a debreceni állatkert legfiatalabb pingvinje megérkezzen. Akárcsak a valódi sztárokat, őt is a hátsó bejáraton engedték be.

debrecen pingvin
Bajkán-Labovszki Milla és Bán
Forrás: Kiss Annamarie

Az ünnepelt csillag különleges társaságban érkezett, kísérője Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója és Bajkán-Labovszki Milla állatkerti gondozó volt. Míg a kissé megilletődött pingvin betotyogott a színpadra, a közönség előtt is megnyílt a csarnok főbejárata, és perceken belül izgatottan susogtak a lábak a korcsolyapályán.

Nem mindennapi ceremóniának volt tanúja a közönség, Bán „fellépésének” apropóját az adta, hogy a Sportcentrum 8 év elteltével újból örökbe fogadta az állatkert pápaszemespingvin-kolóniáját.

Nagy Gergely Sándor elmondta, éppen akkoriban kezdte ügyvezetői pályafutását a kultúrparkban. Hozzátette, az örökbe fogadás nem volt eredménytelen, hiszen a pingvinek tartóhelyének fejlesztését szolgálta, így új költőládákat is be tudtak szerezni. Ennek a gyümölcse érett be az évek alatt, hiszen a hároméves dél-afrikai pingvin, Bán is megszülethetett.

– Az idén 65 éves Nagyerdei Kultúrpark fajtagazdag állat- és növénygyűjteménnyel várja a látogatóit kétszáz faj 900 egyedével az év minden napján. Az őszi időszakban is érdemes kilátogatni hozzánk, hiszen nemcsak az óvodásoknak és az iskolásoknak, hanem minden korosztálynak élményt nyújtanak a zoopedagógusok vezetésével megszervezett programok – mondta az ügyvezető.

Kalmár Róbert, a Debreceni Sportcentrum szervezési igazgatója elmondta, évek óta jó kapcsolatot ápolnak a parkkal, hiszen a két létesítmény gyakorlatilag egymás szomszédságában van. Úgy véli, az örökbe fogadás tökéletes alkalom, hogy a kultúrparkkal való együttműködésüket megerősítsék, egyúttal örömét fejezte ki, hogy hozzájárulhatnak a pingvinkolónia étkeztetéséhez.

Nagy Gergely Sándor és Kalmár Róbert Bánnal, a pingvinnel
Nagy Gergely Sándor és Kalmár Róbert Bánnal, a pingvinnel
Forrás: Kiss Annamarie

Szívtipró, csalfa pingvinek 

Az örökbefogadási ünnepség után egy önként jelentkező kislány megetethette egy porhanyós heringgel Bánt, akit a korcsolyázók is megcsodáhattak. A kis pingvin kissé lámpalázas volt, nem szándékozott eltávolodni gondozója biztonságot jelentő közelségétől.

Bajkán-Labovszki Milla közben megosztotta a Haonnal a kolónia mindennapjainak pikáns részleteit. Volt benne meglepetés bőven:

Bár a pingvinek hivatalosan monogámok, és az emberek úgy tudják róluk, hogy egy életre választanak párt, a mi pingvinjeink a szakirodalom ezen részét valószínűleg nem olvasták el. Mostanában szabályszerűen szappanoperának lehetne nevezni, ami bent történik: összeszokott párok is képesek a félrelépésre. Van olyan, hogy míg anya a tojásokon ül, apuka egy másik párhoz vonul át. Ez mostanában elég sűrűn előfordul, ahogy az egynemű párok választása sem ritka náluk 

– mesélte Milla. A pingvinek gondozója viccesen megjegyezte, Bán esete nagyon egyedi, a tavalyi vedlés után úgy döntött, elkezd a zoopedagógusnak és kollégájának udvarolni. Mint mondta, azóta levakarhatatlan, és teljes szerelemben léteznek. Emellett egy egynemű párt is választott magának, így szaporodni még biztosan nem fognak egy darabig.

Milla kifejtette azt is, mik azok az egyértelmű jelek, amikről a nők felismerhetik, hogy rájuk hajtott Bán:

– Ilyenkor van egy domináns testtartása: kihúzza magát, kicsit meggörbíti a nyakát, és elkezd körözni körülöttünk, magyarul terelni akar, hogy a fészke felé menjünk. Mindig dudál, ha meghallja a hangunkat, és a kifutóból ránk szól, hogy „helló, csajok, itt vagyok” – osztotta meg a csábítási trükköket a gondozó.

Elmondása szerint a többi emberrel normális pingvinként viselkedik, ám, akinek el akarja csavarni a fejét, azt rajongásig imádja, folyamatosan bújik az ölébe, lehet vele tollászkodni, amit ő is viszonoz. Milla megjegyezte, ez egy darabig aranyos, ám, amikor megtalálja a vékony bőrfelületeket, igencsak belilul az ember keze.

Nem is a jégen élnek a debreceni pingvinek

A gondozó elárulta azt is, a debreceni állatkertnek húsz egyedi faja van a pápaszemes pingvinekből. A legfontosabb, amit tudni kell róluk, hogy Afrika egyetlen pingvinfaja, tehát az európai klíma télen és nyáron is megfelelő a számukra. Nem igényelnek semmilyen különleges tartástechnológiát, sem fűtést, sem hűtést.

– Az alapcsapat 2008-ban érkezett a kultúrparkba, Bán pedig 2020 februárjában kelt ki nálunk, ahogy a pingvincsapat fele is Debrecenben látta meg a napvilágot. Fagyasztásból feloldott nyers heringet fogyasztanak naponta kétszer, akár tíz kilót is megesznek. A látogatási idő előtti etetés során vitaminokat, sótablettát kapnak, illetve ilyenkor lehet a gyógyszerezést is véghez vinni. A pingvinek a hasukon lévő, teljesen egyedi pöttyözetről egyenként megismerthetőek, így könnyen megkülönböztethetőek, akár az emberek az ujjlenyomatukról – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában