Vívás

2023.08.19. 17:40

Baltákkal ütötték egymást a hajdúszoboszlói repülőtéren

Pánikra semmi ok: Kvasir-Kupa zajlik a hétvégén a fürdővárosban, csak 8-11. század közötti fegyverekkel és pajzsokkal lehet indulni.

Bucsi Bernadett

Forrás: Kiss Annamarie

Nyugati stílusú középkori vívótornának ad otthont augusztus 19-én és 20-án a hajdúszoboszlói repülőtér. A versenyt évente egyszer tartják meg.

Sem pajzs, sem fegyver nem volt nálunk, mégis bemerészkedtünk a nyitónapon a cseppet sem hétköznapi esemény helyszínére, ahol Veres Péterrel, a rendezvény egyik szervezőjének segítségével tudhattunk meg többet a torna részleteiről.

Forrás: Kiss Annamarie

Elmondta, hogy a Dániából indult versenyt Magyarországon kizárólag ők szervezik. A résztvevők pontokért küzdenek meg egymás ellen, és mivel 2018 óta ezt a versenystílust hivatalos sportággá választották, érmekkel vagy vándorkupával térhetnek haza a legjobbak. A csoportversenyek délelőtt 10 órakor kezdődtek meg, több mint 20 induló jelentkezett a megmérettetésre. – Mindenki megpróbál minél több győzelmet összegyűjteni, ehhez az kell, hogy ötször el kell találnia az úgynevezett találati zónán belül az ellenfelet – ismertette.

Forrás: Kiss Annamarie

Fiúk a lányok ellen

A versenyben nem számít sem nem, sem életkor, bárki bárkivel összemérheti a tudását. Ennek pedig az az oka, hogy itt, ebben a sportágban nem az erő számít. – A sportemberek felelősségvállalási nyilatkozatot is aláírnak sérülés esetére, azonban azt tudni kell a védőfelszerelésektől mentes összecsapásokban inkább a technikára helyezzük a hangsúlyt, nem az erőre – tudtuk meg.

Forrás: Kiss Annamarie

A korhű képhez alapot biztosít, hogy a versenyzők csakis 8-11. századi, leletek alapján elkészített replikafegyverekkel, kovácsolt kardokkal, baltákkal, lándzsákkal indulhatnak. A küzdelmekre jellemzően hónapokig készülnek a sportolók. Mindezek fényében lehetett volna bennünk nem kis félelem, mégsem akartuk azonnal menekülőre fogni, hiszen ahogy elnéztük, a küzdelmek után barátsággal üdvözölték egymást a felek, a gratuláció még egy komoly összecsapás után sem maradt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában