Tátva maradt a szánk

2023.07.02. 07:00

Manók és tündérek lakta torta? – a debreceni Tusz-Bakó Brigitta megalkotta, és tarolt vele!

Mindenkit maga mögé utasított a vármegyei cukrász egy neves nemzetközi verseny hazai fordulóján.

Több mint nyolcvan órát dolgozott azon a mesebeli, háromdimenziós tortakölteményen a debreceni születésű Tusz-Bakó Brigitta, amely végül – elnyerve a neves szakmai zsűri tetszését – első helyen végzett a Cake Stars of Country verseny hazai fordulójában, a „3D-s őrült” kategóriában. A cukrásszal, aki jelenleg Komádiban él a családjával, a nemzetközi verseny részleteiről beszélgettünk.

Elmondta: a megmérettetés online zajlott, minden nevező otthon, vagy saját műhelyében készíthette el a versenyre szánt alkotását. A munkafolyamatokat pontról pontra meg kellett örökíteni, majd végül a kész műalkotást – nem túlzás a kifejezés ezekre a hatalmas, sok esetben súlyos tortacsodákra – meghatározott pozíciókban kellett prezentálni.

Tusz-Bakó Brigitta az első helyet megérdemelte tortakölteménnyel 
Forrás: Tusz-Bakó Brigitta-archív

Szemnek mindent, szájnak (szinte) semmit

Brigitta egy manók és tündérek lakta erdei világot álmodott meg, és elhatározta, mindezt 3D-ben alkotja tortává. Elárulta: ezek a munkák nem emberi fogyasztásra készülnek, összetevőjüket és elkészülési idejüket tekintve sem. – A versenytorta alapja ebben az esetben hungarocell volt, de minden díszítőanyag, minden ételfesték, amivel dolgoztam egyébként fogyasztható lenne. A díszítést kézzel festettem meg, a cukorvirágokat is magam készítettem, a 3D-s hatást fehér csokoládéval próbáltam megoldani. Szerettem volna elszakadni a klasszikus tortaformáktól, elrugaszkodni a valóságtól, ezért választottam végül a gömb alakot – sorolta.

Azt mondta, hiába foglalkozik már hatodik éve a cukrászattal, számára kihívást jelentett ez a verseny. Az elismerésnek nagyon örül, vallja, hogy minden díjazás, minden siker a befektetett munka visszaigazolása. Azt mondta, erre a megmérettetésre a családja és az állása mellett főként éjjelente és hétvégente tudott készülni, az pedig, hogy még így is kitartott az elképzelése megvalósítása mellett egyértelmű jele annak, hogy szívvel-lélekkel készítette a tortát, a feladat pedig nem teher, hanem szenvedély volt számára.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában