Lábápolás

2023.06.14. 11:30

Megfelelő lábápolással megelőzhető az amputáció – debreceni szakembereknél jártunk

Lábunk ápolásának nemcsak szépészeti, hanem egészségügyi jelentősége is van.

Szigeti István lábápoló szakember munka közben

Forrás: Kiss Annamarie

Bertalan Edina speciális lábápoló mestervizsga elnök szerint sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy a pedikűrözés leginkább csak lábköröm lakkozásból, és bőrkeményedés eltávolításból áll.  

Természetesen van egy ilyen szegmense is a szakmának, ezt nevezzük esztétikai lábápolásnak, de a pedikűrösök egy része manapság már speciális lábápolással is foglalkozik. Mi is erre helyezzük a hangsúlyt, esztétikai pedikűrt nem végzünk

– mondta a debreceni Excellence Hungary Podomed Centrum és oktatóközpont tulajdonosa, aki férjével – Szigeti István lábápoló szakemberrel – mindent megtesznek a problémás lábak egészségéért. Mint megtudtuk, a vendégek leggyakrabban gennyes, benőtt körmökkel érkeznek hozzájuk. 

Szigeti István és Bertalan Edina
Forrás: Kiss Annamarie

– Ilyenkor ellátjuk a gyulladt területet, majd bekötözzük a körmöt. Ha komolyabb az elváltozás, akkor körömszabályozást végzünk. Ez a módszer nagyon hasonlít a fogszabályozáshoz. Ugyanolyan anyagokat és eszközöket használunk hozzá, a körömnél azonban nem kell éveknek eltelnie ahhoz, hogy helyreálljon a probléma. Négy-öt hónap alatt elérhető a műtét nélküli teljes gyógyulás. 

A hozzánk járó vendégek azt szokták mondani, mi vagyunk az utolsó lépcsőfok a sebészet előtt, hiszen sokféle eljárással tudunk segíteni a beteg körmön, és egészen rövid idő alatt sikereket érünk el

– mondta a lábápoló mester, majd hozzátette: rengeteg körömbenövéssel küszködő gyermeket láttak már el. – A legfiatalabb vendégünk kilenc hetes volt. Ő körömágy szűkülettel született, majd kialakult nála egy gyulladás, ami miatt az orvosok le akarták műteni a lábkörmét. Szerencsére a kezelést követően erre már nem volt szükség – mesélte.

Körömbenövés, csőköröm helyreállítása körömszabályozással
Forrás: Bertalan Edina-archív

Az amputáció elkerülhető

Hazánkban nagyon sok végtag eltávolítás történik évente. Egy ilyen beavatkozás után a beteg várható élettartama öt évre csökken az esetleges keringési rendellenességek kialakulása miatt. Tévedés, hogy ez csak az idősebb korosztály érinti, sok esetben érkeznek fiatalok is a szalonba. – A legtöbb cukorbeteg vendégünk félévente-évente jár diabetológiai szakrendelésre, hozzánk viszont havonta, emiatt mi sokkal hamarabb észrevesszük, ha valamilyen problémájuk van. Speciális diagnosztikai eszközeink segítségével meg tudjuk állapítani, hogy a lábban lévő idegvégződések megfelelően működnek-e, tapasztalható-e érzéskiesés. Sokszor találkozunk olyan beteggel, akinek már van egy kis seb vagy fekély a lábán, ilyenkor mindig továbbküldjük egy szakorvoshoz. 

Azért is tartom fontosnak, hogy a lábápolók és az orvosok összedolgozzanak, mert a betegek így teljes körű ellátásban részesülhetnek.

Mi dr. Rozsos István (PhD, MBA) sebész, érsebész szakorvossal működünk együtt. Az ő nevéhez fűződik a Merova végtagmentő applikáció, melynek célja a Magyarországon élő cukorbetegek megfelelő tájékoztatása, valamint a cukorbetegség és a vénás keringési problémák szövődményei miatt veszélyeztetett végtagok megmentése. 

Együttműködésünk célja, hogy drasztikusan visszaessen Magyarországon a végtag-amputáció

– fejtette ki Bertalan Edina, aki egy elgondolkodtató tapasztalatot is megosztott velünk. 

Bertalan Edina körömszabályozást végez
Forrás: Kiss Annamarie

– A legtöbb hozzánk forduló ember nincs tudatában annak, hogy cukorbeteg, annak ellenére, hogy diabétesz kezelésére alkalmas gyógyszert szed. Egy cukorbeteg embernél másféle anyagokat és eszközöket kell használnunk, sőt vannak olyan termékek, amelyeket kifejezetten tilos rajtuk alkalmazni. Sajnos sok olyan kolléga dolgozik a szakmában van, aki ezzel nem törődik, vagy nincs tisztában ezzel – fejtette ki. 

A szakembertől megtudtuk, ha egy pedikűrös jól szinten tart egy diabéteszes lábat, akkor nagy esély van arra, hogy a beteg elkerülje a komolyabb problémákat. Ehhez azonban szükség van arra, hogy a lábápoló legyen tisztában azzal, hogyan kell kezelni megfelelően egy cukorbeteg ember lábát. Ennek érdekében a házaspár rendszeresen tart képzéseket szakemberek részére, akik a megfelelő tudás birtokában hozzájárulhatnak a diabéteszes kliensek egészségi állapotának megőrzéséhez. 
A megfelelő lábápolás, és a rendszeres önellenőrzés rendkívül fontos a vendégek részéről is. 

A felfedezett sérüléseket minden esetben el kell látni, ugyanis a kezeletlen sebekből alakulhatnak ki a fekélyek, amelyek amputációhoz vezetnek.

A cukorbetegnek reggel és este is ajánlott, hogy krémezzék a kezüket, könyöküket, térdüket, és a lábukat speciálisan diabéteszeseknek kifejlesztett krémmel, mert a betegségből adódóan nagyon száraz a bőrük, ami emiatt sérülékenyebbé válik és berepedezhet. Az apró sérülések mentén a baktériumok gennyes elváltozást okozhatnak – mondta. Szigeti István megjegyezte, hogy ne várjuk meg amíg kialakul a probléma, mert az időben történő felismerés jelentősen javíthatja a betegek életminőségét!

Nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára és a megelőzésre

– Minden kezelés előtt védőfelszerelésbe öltözünk, gumikesztyűt húzunk, plexit, és – ha szükséges – maszkot veszünk fel. A gomba kezelésénél egyáltalán nem hagyunk szabad bőrfelületet, még a vendéget is beöltöztetjük, végül pedig ózongenerátorral fertőtlenítjük ki az egész helyiséget. Évek óta próbáljuk a kollégák figyelmét felhívni arra, hogy ezt ne nyűgként kezeljék, hiszen ez a kliens és a szakember érdeke is. Ha valaki immunhiányos állapot, például egy lezajlott betegség után, megy el pedikűröshöz, akkor csúnya fertőzéseket lehet összeszedni a nem megfelelően tisztán tartott eszközök miatt. 

Különösen fontos az alapvető személyes higiénia betartása is: ne használjon a család minden tagja közös körömvágó ollót, amelyet úgy adnak át egymásnak, hogy előtte nem fertőtlenítik át

– tanácsolta a szakember.
A lábápolás terén elkötelezett szakemberekként, Bertalan Edina és Szigeti István magas szintű szolgáltatásokkal várja a klienseket Debrecen belvárosában lévő szalonjukba.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában