Döntő

2023.06.15. 15:20

Hajdú-bihari fa lehet az Év Fája: hamarosan indul a szavazás

Forrás: Facebook / Év Fája

Egy történet és képek elküldésével idén is bárki nevezhetett az Év Fája versenybe egyedi fát vagy facsoportot. A május 10-i határidőig 21 érvényes nevezés érkezett közülük 9 fát választott a döntőbe az Ökotárs szakmai zsűrije - olvasható az Ökotárs Alapítvány portálunkhoz eljuttatott közleményében.

A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára. 

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A „Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is.

Mint írják, az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. Szavazni az alábbi oldalon lehet, a végeredményt október első felében tartandó díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az idei verseny döntőjébe bejutott az újtikosi százéves fűzfa is, amely történetének kezdete az idők homályába vész, csakúgy, mint a kis falué - olvasható a jelölt bemutatásánál. A fűzfa Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetben, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában