Elképesztően ritka

2023.06.14. 11:56

Nagyon meglepődött a józsai nő, amikor feltörte tyúkja gigatojását

Egy kutató szerint 25 millió esetből mindössze egyszer történik ilyesmi.

Nem a 35-ös főút megsüllyedése volt az egyetlen szokatlan dolog Józsán múlt pénteken: az egyik debreceni Facebook-csoportban egy helyi nő arról posztolt, hogy

igencsak meglepődött, amikor nem egy, nem két, hanem három sárgáját talált egyetlen tojásban.

Van róla fotó is, ezen elég jól látszik, hogy már maga a tojás sem volt kicsi, a mellétett mérőszalagról az olvasható le, hogy több mint 8 centisre nőtt meg.

Tojás Debrecen tyúk
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

A nő a poszt alatt egyébként azt írta, saját tyúkjától van a tojás, amely első ránézésre inkább tűnik burgonyának a különös formája miatt.

Természetesen a kommentek is beindultak a bejegyzésnél, az egyik hozzászóló azt írta, ilyesmi már náluk is előfordult egyszer, míg egy másikuk megjegyezte, jó fajta a tyúk, és nem szabad, hogy levesbe kerüljön.

Hogy fordulhat elő ilyen?

Sonia Liu, a Sydney Egyetem Baromfikutató Alapítványának munkatársa még 2020-ban azt nyilatkozta az ABC-nek, hogy a jelenség extrém ritka: egy brit adatbázis szerint a dupla sárgájú tojás előfordulási aránya egy az ezerből, a tripláé pedig mindössze egy a huszonötmillióból. A szakember szerint a legnagyobb eséllyel fiatalabb vagy idősebb tyúkoknál fordulhat elő ilyesmi, és a hormonváltozások okozzák. Akkor keletkezik, amikor az állat több sárgáját enged ki túl közel egymáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában