Húsvét a pusztán

2023.04.09. 20:08

Ragadozó madarakat engedtek szabadon a Hortobágyon – fotókkal, videóval

Nemcsak madarakkal, hanem hűlőkkel is lehetett találkozni húsvétkor a Hortobágyi Madárparkban.

Forrás: Czinege Melinda

A puszta kihagyhatatlan programja, hogy a sokak számára kedves Hortobágyi Madárparkba látogatást tegyünk. Húsvétkor talán még kötelező is, mivel nem mindennapi eseménynek lehetnek szemtanúi azok, akik kilátogatnak a madárpark területére. Vasárnap délután ragadozómadarakat engedtek a saját útjukra: három egerészölyv és egy holló várta, hogy újra szabad madár lehessen. Déri János állatorvos, a Hortobágyi Madárkórház és Madárpark igazgatója megnyugtatta az aggódó tekinteteket, hogy kizárólag azokat a szárnyasokat engedik szabadon, melyek teljesen gyógyultak.

Déri János
Forrás: Czinege Melinda

A madarak elengedésének helyszínéül a park kisebb kunhalmát választották, mely már idén sok madárnak adott szabad útlevelet. Hagyomány, hogy március 15-én engedik szabadjára az átteleltetett gólyákat: idén mintegy 33-at, illetve pár ragadozómadár és még egy rétisas is szabadon éli azóta az életét. Molnár Mihály állatgondozó nyilatkozott portálunknak a legelőször elengedett egerészölyvről, mivel ő különlegesnek számít abból a szempontból, hogy áramütés miatt érkezett be, megsérült a lába és a szárnya is. 

Tavaly került be a madárkórházba, mivel frissen és időben lett kezelve a seb, sikerült megmenteni a végtagjait. Kijárta a vadásziskolát, így egyértelmű volt, hogy visszaengedés után megállja a helyét a természetben. Az elengedés után valószínűleg fel fog ülni a legelső kilátóra, vagy egy fa tetejére, és onnan fogja kémlelni a tájat, illetve a pockokat, egereket, melyeket elfogyaszt vacsorára

 – tudtuk meg. Mihály hozzátette, nem félnek, hogy visszajön, ennél a madárnál kicsi az esélye ennek, mivel nagyon vadnak számított.

Az egerészölyv is meggyógyult
Forrás: Czinege Melinda

A madárpark húsvétozása immáron hosszú évek tradíciójává nőtte ki magát, olyan programokkal, mint a kézműves-foglalkozások, a tojáskeresés, a madárodú-készítés és az ingyenes tárlatvezetés, illetve Déri János a madármentésről tartott előadást. A madárparkban mindig akad valami meglepetés, most például a pénztárnál nem éppen a Hortobágyon őshonos hüllőkkel lehetett testközelből találkozni, sőt a bátrabbak kezükbe, vagy akár a nyakukba is vehették a vörösfarkú boát, azaz közönséges óriáskígyót és a madárpókot. A félénkebbek aranyos, dalmatához hasonló törpenyulakat és gyöngytyúkokat simogathattak. 

Természetesen a Nagyröpdében a látványetetés elengedhetetlen és izgalmas program, de az egész nap fáradhatatlan turisták korgó gyomrára is gondoltak, virsli és szabad tűzön, bográcsban főtt gulyásleves csillapította az éhséget.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában