odú, házilag

2021.11.04. 09:41

Madárcsaládot látna vendégül saját kertjében? Itt van rá egy szuper megoldás!

Készítsünk otthon madárodúkat, hogy a téli időszakban segítsük a szárnyasok életét!

Fotó: Shutterstock

A késő ősz, kora tél a madárodú kihelyezésének időszaka. A madaraknak így lesz idejük megszokni, felkutatni, esetleg télen éjszakázni az új fészkelőalkalmatosságokban. – Kiskertekben általában énekesmadarak számára helyezzük ki őket, leggyakrabban B típusú odút, mely a széncinege, a verebek, illetve bizonyos légykapók számára nyújt otthont – fogalmazott a Napló érdeklődésére Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság elnöke, hozzátéve: amire szükségünk lesz, az fenyő colos deszka. Egy fűrész, egy csavarbehajtó és egy lyukfúró készlet segítségével könnyedén bárki elkészítheti.

Fontos, hogy masszív, tartós legyen, ezért farostlemez, bútorlap erre a célra nem megfelelő.

– Az interneten megannyi tervrajzot találni, amelyekre nyugodtan lehet hagyatkozni. Kihelyezéskor talán a legfontosabb a tájolás. Mindenképp déli, délkeleti irányba nézzen a röpnyílás. Hihetetlennek tűnhet, de a legtöbb kis testű énekesmadár nem ragaszkodik a nagy magassághoz, így elegendő fejmagasságba kirakni őket. Arra figyeljünk, ha sok macska jár a környéken, magasabbra kerüljenek. Felhelyezhetjük fára, oszlopra, falra, ezt típusa válogatja. A B üreg inkább „zöldebb” környezetbe, míg a C falra, eresz alá, épületre vagy ahhoz közel kerüljön – mondta.

Legyen saját bagolycsaládunk!

Mint megtudtuk, mesterséges fészkelőalkalmatosság szinte minden olyan madárnak készíthető, amely valamilyen üregbe, esetleg más madár fészkébe rakja a tojásait. A récéktől a baglyokon át a cinegékig mindegyiknek készíthetünk, de természetesen kertben célszerű nem egyből gyöngybagollyal próbálkozni. – A legtöbb sikerélményünk a B üreggel lesz, mely széncinege, verebek, illetve bizonyos légykapók számára készül. Lehet még kísérletezni kis méretű C odúval házi és kerti rozsdafarkú, illetve szürke légykapó számára, valamint A odúval kék cinegének. Ha falun, városszélen lakunk, nagy portával rendelkezünk, esetleg még állatokat is tartanak a közelünkben, próbálkozhatunk kuvikköltőládával, melynek jelentősen alacsonyabb a foglalási aránya, de jó eséllyel sikereket érhetünk el vele.

Azért az igazán szuper, ha az embernek saját bagolycsaládja van a saját kertjében, a saját fáján

– fűzte hozzá.

A madárodú a madarak fészkelését segítő eszköz, mely egy harkályodú természetes üregét hivatott utánozni, persze ez nem minden esetben igaz, de jellemzően így van. A madáretető szinte bármi lehet, melyben a téli eleséget biztonságosan és kényelmesen fel tudjuk kínálni a téli énekeseknek. Az itató olyan tálca, amelyben a madarak meg tudnak állni, el nem merülnek és biztonságosan ihatnak, fürödhetnek – ismertette.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában