a szakember tippjei

2021.09.16. 18:51

Rossz időben is elfáradhat a kutyusunk

Hogyan fárasszuk le a kedvencünket, ha nincs mód sétára?

20210729 Győr Kutyapanzió. Hova tegyük a kiskedvencet nyáron ha nyaralni indulunk. Képen: Engi Szilvia Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: illusztráció / MW-archív

Továbbra is élvezhetjük a késő nyári időjárást, azonban az ősz minden bizonnyal egyik napról a másikra fog betörni, és ez többnyire megviseli a kedvenceink szervezetét, hangulatát. Akinek van otthon háziállata az tudja, hogy tavasszal és nyáron van a legtöbb lehetőségünk arra, hogy minél több időt töltsünk kutyusaink társaságában – ez viszont a zord időjárás közeledtével megváltozik. Az időjárás egyre kellemetlenebb lesz, sokkal hamarabb sötétedik, így legtöbbször mire hazaérünk, már nem lesz lehetőségünk játékra, hosszabb sétára a család kedvencével.

Ennek okán utánajártunk, melyek azok az otthoni szabadidős tevékenységek, amelyek egy eb mozgásigényét kielégítik. Nagy Annamária, a Debreceni Kutyaiskola vezetője elöljáróban leszögezte,

bármennyire is hihetetlen, de télen a négylábúak energia­szintje is csökken, ez függ kortól és fajtától.

– Fontos, hogy minden gazdi tudja: lehetőségünk van arra, hogy kedvencünknek az ösztönhőmérsékletét tudatosan szabályozzuk. Természetesen itt elengedhetetlen a rendszeresség: egy kutya csak akkor tudja megtanulni, mikor jött el az ő ideje – amikor a gazdája több időt tud vele foglalkozni, játszani –, ha türelmesen, fokozatosan segítünk neki az elsajátításban – fogalmazott a Napló érdeklődésére válaszolva.

A szabadban mozgást imádják a legjobban | Fotó: MW-archív

Szellemi munka

A szakember megjegyezte, abszolút együtt tud érezni azokkal a gazdákkal, akiknek gondot okoz a korai sötétedés, a nyirkos időjárás, ugyanis egy igazi állatszerető mindig a legjobbat akarja a négylábú családtagjának. – Azoknak a legnehezebb, akik lakásban élnek, nincs udvaruk, nos, számukra valóban problémát jelenthet az elkövetkezendő időszak. Azonban nem szabad elfelejtenünk: a kutyák nem csak a mozgást igénylik, szellemileg is le kell fárasztani őket. A hidegben nem szívesen sétálgatunk, főleg nem kilométereket.

Ezzel szemben érdemes tudni: futkározhatnánk akár tíz kilométert is, az sem terhelné meg a kutyánkat, ugyanis 5 perc pihenő után ugyanazon az energiaszinten lenne, mint amikor elindultunk. Ezért is fontos a szellemi fárasztás, hogy valóban hatékony eredményt érjünk el

– hangsúlyozta.

Jól ismert játékok

– A legjobb, ha olyan gyakorlatot választunk, amelyben a kedvencünk komfort­zónán kívül van, hiszen ilyenkor tudja igazán az agytekervényeit használni. Ha pörgősebb fajtáról van szó, akkor mindenképpen koncentrációs feladatot válasszunk, mert azt nehezebb neki kivitelezni. Jobban kell figyelnie, így a játék után biztosan jót fog pihenni, aludni. Jómagam előnyben részesítem a klik­keres tanítás lehetőségeit: egy olyan állattanításra szolgáló módszer, amely a viselkedéspszichológiát veszi alapjául. Tehát a kívánt, elvárt viselkedést mindig jutalom követi, itt egy klikk hang, ami után jöhet a dicséret és a finom falat. Ha valaki nem ismerné, a klikker egy kisebb eszköz, amely hangot ad ki – ezt a jelzést a négylábú felismeri, majd tudni fogja, a gazdája milyen magatartást vár el a hangot követően. A jelzés eleinte felhívja az eb figyelmét, ezután a pozitív megerősítést a jutalomfalat fogja jelenteni. A játszópajtásunk elgondolkodik, vajon mi az a viselkedés, amit elvárnak tőle; itt már eleve figyelnie kell az állatnak – fűzte hozzá.

Egy ismert játékra is felhívta a tréner a figyelmünket, mégpedig a keresésre: amikor különböző illatos dolgokat, akár finomságokat elrejtünk a lakásban, amelyeket a kutyának meg kell találnia. – Elengedhetetlen a fokozatosság. Eleinte jutalomfalatot rejtsünk el, később teafüvet, majd még többet – ezekhez a feladatokhoz az elemi ösztöneiket kell használniuk, ami nagyon jól hozzá tud ahhoz járulni, hogy az eb kellemesen elfáradjon – nyomatékosított.

NE

Borítókép: számos benti játék hasznos időtöltés lehet a hűvös, borongós napokon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában