Madárles

2021.05.27. 13:42

Sokféle madárban lehet gyönyörködni a megyében

A szárnyasok egyre nagyobb számban vannak jelen térségünkben.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Májusban megújul az erdő, megtelik élettel, zsongással és természetesen madárcsiripeléssel. A szárnyasok énekükkel, a harkályok „dobolásukkal” a fákon jelzik a territóriumuk határát. Május közepén már szinte minden szárnyas megérkezett hozzánk költeni, és szerencsésnek érezhetjük magunkat, ugyanis Hajdú-Bihar megyében bőséges madárfajválaszték él. Kellemes tavaszi időben sokan ragadnak távcsövet, hónuk alá veszik csemetéjüket, és nekivágnak egy hosszabb túrának: de vajon hol, milyen egyedekkel találkozhatunk? – tettük fel a kérdést Imre István madarásznak, aki elmondta, nem mindegy, hogy a megyében merre keresgéljük a különböző példányokat.

„Leg­gyakrabban a városokban tavasz vége felé fekete rigóval, széncinegével, mezei verébbel, balkáni gerlékkel és csókákkal futhatunk össze.”

Baglyok közül az erdei fülessel és a kuvikkal – amelyek megtalálhatók a belvárosban is. A sarlósfecskék a panelházak repedéseiben fészkelnek, éles, visító hangon szelik az eget rovarok után kutatva – mondta.

Ne etessük őket!

A madarász felhívta a figyelmet, térségünkben érdemes vizes élőhelyekre kirándulni, ugyanis megannyi vízimadárban gyönyörködhetünk. – Szárcsák, vízityúkok, kócsagok, nyári ludak és még sorolhatnánk, hogy milyen csodás egyedek életébe pillanthatunk be. A nádasból a nádirigó kápráztatja el énekével az arra járókat, a magasban az egerészölyvek vijjognak, vércsék szitálnak (egy helyben lebeg) rovarok, pockok után kutatva – fűzte hozzá. Majd kiemelte, a tavasz beköszöntével el kell hagyni a madarak etetését. Ebben az időszakban azok a fajok, amelyek télen magvakat fogyasztottak, áttérnek a rovarétrendre.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában