formabontó alkotás

2021.05.27. 20:57

Ékkövet tervezett a Nagyerdő szívébe a debreceni dizájner

Hangyel Roland nevét többek között a bahreini Forma–1 és Debrecen turisztikai arculata kapcsán is ismerhetjük.

Fotó: Hangyel Roland-archív

Nemrég izgalmas kezdeményezésről számolt be a Naplónak a debreceni dizájner: a tervek szerint nyár végén állítják fel azt a térinstallációt, mely a II. János Pál pápa teret díszíti majd. A tervező kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a háromdarabos alkotás funkciója egyfajta gyülekezőhely lesz majd.

Fotó: Hangyel Roland-archív

– A Nagy­erdei park élményelemei egymástól gyalogosan könnyedén bejárható távolságban helyezkednek el, ezek a látogató útvonalak egy adott területen, a II. János Pál pápa téren metszik egymást, ideális helyszíneként egy központi találkozó- és kiindulópontnak – tudatta az installáció helyszínéről a szakember. Hangyel Roland beszélt arról is, hogy a három „összeolvadt” kapu a három főirányba mutat utat: a belváros és a Békás-tó, a fürdő és a Nagyerdei Stadion, valamint a Szigetkék és az állatkert felé.

Fotó: Hangyel Roland-archív

Múlt, jelen, jövő

Fotó: Hangyel Roland-archív

– A műalkotás tervezésénél fontosnak tartottam, hogy a 21. század formanyelvén kommunikáljon, mindezt viszont úgy, hogy nem tolakodóan, de megjelenjenek benne a múltban gyökerező, de napjainkban is értelmezhető fogalmak és szimbólumok. Így született meg egy 360 fokban körbejárható alkotás terve, amit a járókelői nézet minden oldalából különböző, három kristályos szerkezetű kapu absztrakt egybeolvadása alkot, ugyanakkor felülnézetből szív szimbólumot formál – összegzett a tervező a térinstalláció formavilágáról.

–A szerkezet több mint százharminc tükörpolírozott rozsdamentes acéllapból készül, a 12 méter átmérőjű alkotás legmagasabb pontja 3 és fél méter. A tervek szerint az installáció a közeljövőben már elfoglalhatja helyét a Nagyerdőn – jegyezte meg végül Hangyel Roland. Hangyel Roland az elmúlt két évtizedben szinte az összes nagyobb debreceni cégnek dolgozott. Debrecen turisztikai arculatát, logóját és honlapját is ő tervezte, de készült munkája a négykarikás német autógyárnak, Wladimir Klitschko világbajnok ökölvívónak, Bahrein­ben a Forma–1-nek, de az Egyesült Arab Emirátusokban is rendeltek már tőle munkát.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában