A menzákon is népszerű

2021.04.20. 15:27

A borsó hüvelye sem vész kárba

Köretként is feledhetetlen ízt tud kölcsönözni az ételeknek a friss, zsenge borsó.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nemsokára kezdődik a borsószezon, ugyanis pár héten belül megjelenik majd a fólia alatt nevelt zöldség a piacokon és az élelmiszerboltokban is. – Az, hogy a szezon meddig tart, attól függ, hogy a termelők újravetik-e a borsót, mert így akár nyár végéig, július, augusztusig is elhúzódhat – tudtuk meg Vantal Gábor éttermi szakembertől. Kevesen tudják, hogy a napjainkban is előszeretettel és rendkívül sokféleképpen használt zöldséget már az időszámításunk előtti hetedik évezredtől alkalmazták a konyhákban. – Lehet hagyományos és modernebb ételeket is készíteni belőle. Hagyományosként mindenképp a klasszikus borsóleveseket emelném ki. Persze ezen is lehet egy kicsit tuningolni. Mi szoktunk beletenni jérce- vagy csirkeszárnyat, hogy gazdagítsuk az ételt, és emellett természetesen ugyanúgy galuskával és zöldséggel készítjük – mondta. Hozzátette,

ebben az időszakban tavaszi vagy pünkösdi levesként is kínálják a borsólevest, amelyeket igazán szeretnek a vendégek, illetve a krémleveseket is kedvelik, amelyek tejszín és vaj hozzáadásával nyerik el bársonyos állagukat.

Vantal Gábor

Bár korábban kevésbé volt jellemző, ma már a borsó héját és hüvelyét külön-külön is felhasználják. – A kifejtetlen borsó héját köretelemként szoktuk tálalni, hőhatással kezelve, ám azt leszámítva nyersen. A borsó hüvelyét is használjuk köretelemként. Ez egy rendkívül zsenge alapanyag – fogalmazott a szakember. Hozzátette, amellett, hogy ízletes elemről van szó, nagyon jól lehet vele díszíteni, és a színeit is ki lehet használni a zöldségnek. A menzákon előszeretettel készített, gyermekek körében megosztó fogadtatást kapó zöldborsófőzeléknek is számos felhasználási módja van. – A zöldborsófőzeléket kiválóan lehet köretelemként és önálló fogásként is alkalmazni – mondta Vantal Gábor. – Napjaink étkezési kultúrájában egyre inkább elfeledettek a főzelékek, pedig igazán ízesek tudnak lenni tejszínnel elkészítve – fogalmazott. Hozzátette, feltétként lehet tükörtojást, natúr csirkemellet vagy akár egy halszeletet is tenni az ételre, amivel rendkívül egészséges fogást kaphatunk.

Nyitottak az újra

A borsó a különböző hús­ételek köreteként is rendkívül népszerű. – Egy ragunak feledhetetlen ízt tud kölcsönözni a frissen leszedett, zsenge borsó. Párolt módjában megjelenhet köretelemként angolborsó formájában, vagy akár franciásan, vajjal elkészítve – tudtuk meg a szakembertől.

Vajon a hagyományos vagy a modernebb elkészítési módok a népszerűbbek? Vantal Gábor szerint külön kell választani a mindennapi étkezést és az éttermi kínálatot. Mint megtudtuk, amikor étlapról választanak a vendégek, akkor fogékonyabbak az újdonságokra, mint ha otthonaikban kellene azt kipróbálniuk. Bár a borsó továbbra is hódít, néhány formában való felhasználása mégis visszaszorulóban van. – Azt tapasztalom, hogy a főzelékek mellett a levesek is egyre inkább kivesznek a magyar konyhából. Az éttermekben is jellemző, hogy főétel mellé inkább desszertet kérnek az emberek, pedig a főzelékek és a levesek könnyen elkészíthető, finom ételek, amelyek akkor is jók, ha az ember egy húsmentes, de mégis ízgazdag ételre vágyik – mondta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában