Újratervezett nagy napok

2021.03.13. 07:30

Folytatódik a rémálom: elhalasztott esküvők

A párok már kevésbé pánikolnak, zömében mindenkinek van B terve az esküvőre.

Fotó: Sztraka Alíz-archív

A pandémiás időszak nem kedvez a házasodni kívánó pároknak. Jelenleg, a koronavírus harmadik hulláma idején a novemberben meghozott rendelkezéseknek megfelelően lehet esküvőt tartani. A létszám hivatalonként változhat, de a felső határ a tíz fő, akik a tanúk, a testvérek és a szülők lehetnek. Emellett a maszkviselés és a higiéniai előírások betartása természetesen továbbra is kötelező.

– A szabályozásokat illetően minden maradt a „régiben”, ami viszont a tavaszi, lagzival egybekötött esküvőkbe vetett hitet illeti, arra igencsak negatívan hatott a harmadik hullám. Ennek az oka, hogy újabb és újabb két hét várakozás örökkévalóságnak tűnik a pároknak ebben a helyzetben – osztotta meg a Naplóval Sztraka Alíz szertartásvezető. – Személyes tapasztalatom alapján idén sokkal türelmesebbek a párok, mint tavaly ilyenkor. A vírus megjelenésekor hatalmas volt a pánik, és szinte mindenki azonnal a következő évre vagy őszre halasztotta az esküvőjét.

„Most a párok kevesebb mint tíz százaléka módosított dátumot, ők is zömében a februári és a márciusi időpontok esetében cselekedtek így.”

– Az áprilisi esküvőkre már van B terv, a májusiak és a nyáriak még türelmesen várnak – tette hozzá.

Türelmes menyasszonyok

Sztraka Alíz elmondta: a legtöbb esetben csak akkor jön szóba az időpontváltozás, ha körülbelül egy hónappal az esküvő előtt még nincs pontos információ arról, hogy az adott dátumon van-e esély az erre vonatkozó szabályok enyhülésére. – Természetesen vannak menyasszonyok, akik nem tudnak eléggé gyakorlatiasak lenni ebben a kérdésben, és a saját lelki békéjük miatt is a halasztás mellett döntenek, hiszen nem szeretnék végigizgulni a készülődés időszakát, amelynek a legszebbnek kellene lennie – emelte ki a szertartásvezető. – Ha a saját párjaimat veszem alapul, akkor 90 százalékban egy évvel tolják el a nagy napot, hiszen előttük van a tavalyi negatív példa, amikor tavaszról szinte mindenki őszre halasztotta az esküvőjét, amit végül csak 23 óráig vagy egyáltalán nem tudtak megtartani. A lehetőségekhez képest nagyon higgadtan kezelik a helyzetet, le a kalappal előttük, mert folyamatosan képesek alkalmazkodni az adott szabályokhoz, a helyzethez, és mindeközben tiszta szívvel reménykednek abban, hogy valóra válik, amit kislányként megálmodtak – fűzte hozzá.

Mindenre felkészültek

A szertartásvezető próbálja minden párban tartani a lelket és a reményt. Mindenkit azzal nyugtat, amire éppen szüksége van, legyen az egy telefonbeszélgetés, a szertartás tervezgetése vagy épp a téma hanyagolása. – Van, akit az tölt fel, ha úgy tervezhet, mintha semmi sem állhatna az esküvő útjába, valakinek pedig nincs lelki ereje addig erre gondolni, amíg nem biztos, hogy hagyományos módon lehet megtartani az esküvőket – összegezte tapasztalatait Sztraka Alíz.

– Szakmailag már a szerződéskötéskor tisztázzuk: ha a vírushelyzet miatt halasztani kell az esküvőt, én az eredeti feltételekkel, kérdés nélkül módosítom a dátumot, legyen az akár egy vagy két év múlva. Az április második felében lévő esküvőkért imádkozunk, de természetesen készültek már B tervek is a rosszabb forgatókönyv esetére. A májusi esküvőkben nagyon reménykedünk – folytatta, majd hozzátette: a párok nagy része húsvétra húzta meg azt a lélektani határt, hogy bármilyen nehéz is, de nem hoznak elhamarkodott döntést, s az akkori intézkedések értelmében fognak majd cselekedni a B terveket vagy az új dátumokat illetően.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában