A meddőség felvállalása

2021.02.07. 17:44

Ronthat-e egy nő önértékelésén, ha megtudja: soha nem lehet várandós?

Kérdéseinkre Knapek Éva klinikai szakpszichológus válaszolt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Egy nő életében az egyik legboldogabb pillanat, amikor életet adhat a gyermekének. Nyilvánvalóan egy férfi életében is meghatározó a csemete érkezése, de az erősebb nem többsége azért tizenévesként még nem arról álmodozik, hogy egyszer majd karjaiban foghatja a kisbabáját. Ezzel szemben a gyengébbik nem képviselői már kislányként azt játsszák, hogy ők édesanyák, így minden bizonnyal kijelenthető: hatalmas trauma lehet egy nő számára, amikor kiderül: soha nem lehet édesanya. Knapek Éva klinikai szakpszichológust kérdeztük: a meddőség hogyan, mennyiben befolyásolhatja a női önértékelést? Kihathat-e a párkapcsolat létesítésére?

– Befolyásolhatja minden személy, nem csak a nők önértékelését, hiszen mindkét félnél felmerülhetnek meddőséget jelentő problémák.

„A nemi szerepekből és a társadalmi elvárásokból adódóan sajnos úgy érezhetik az érintettek, hogy ők nem tudnak teljesíteni egy bizonyos területen, ami néha óhatatlanul a csökkentértékűség érzését válthatja ki. Pedig erről senki sem tehet, nem mond el semmit az adott illetőről, az értékéről”

– mutatott rá elöljáróban a szakember.

Az ismerkedésről is elmondható: valakinek könnyen megy, egyesek számára pedig már az is előrelépés, ha végre ráveszi magát, elmenjen egy randevúra. A szakértőnek feltettük a kérdést: nehezebben ismerkedik-e egy meddőségben szenvedő nő? – Mint minden lehetséges trauma, ez is magában hordozza azt, hogy az emberek közelebb is kerülhetnek egymáshoz, vagy eltávolodhatnak. A hír feldolgozásával (ami érthető módon nem egy-két hét, hanem feltehetően nagyobb munka) együtt jár jó esetben az, hogy nem ettől teszi valaki függővé az értékét. Persze természetes, ha az emberben felmerül, hogy ez akadálya lehet az együtt maradásnak vagy az ismerkedésnek, de vannak nagyon pozitív példák is, amikor ez inkább összekovácsol – mondta, majd említett egy kerekesszékes magyar írót, aki szerinte nagyon jó példa: csodálatos az élete, párkapcsolata. Semmiben nem állították meg a nehézségei, s ez az ő elmondása szerint is a „szemüvegén” múlt, amin keresztül nézi a világot.

Nyilvánvalóan nem lehet egyszerű azzal a tudattal élni, hogy soha nem lehet gyermekem, főleg egyedülállóként. Az életben mindig vannak olyan dolgok, amiket nem szívesen osztunk meg a párkapcsolat elején a másikkal, de vajon a meddőség felvállalásának mikor jön el az ideje? – Számos ehhez hasonló kemény kérdéssel kell szembenéznie annak, aki ilyesmit él át. Ebben az esetben nincs fekete vagy fehér. Arra biztatnék mindenkit, hogy az egyéni tempójában haladjon. Amíg nem tud megnyílni, ne tegye. De halogatni sem kell azért, hogy el ne ijessze a másikat. Olyanoknak kell megtalálni egymást, akik összeillenek, nem olyanoknak, akik az elhallgatott tények nem tudása miatt belekezdenek a kapcsolatba – fogalmazott.

Mások véleménye rólunk nem határozza meg azt, hogy mennyit érünk. Minden témában lesz, aki bíráskodik mások felett, az ilyen embereket érdemes messziről elkerülni inkább. Természetes, hogy rosszulesik, ezt nem szabad letagadni, de olyanokkal vegyük körül magunkat, akik ezt nem engedik meg maguknak velünk szemben. Minden velünk történt traumából lehet kiút, s ha egyedül nem megy, megéri segítséget kérni – fűzte hozzá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában