Otthon, édes otthon

2021.01.15. 18:18

Kerek formák, dísznövények, földszínek: bemutatjuk 2021 lakástrendjét

Lehetséges, hogy ami tavaly még divatosnak számított, idén már lejárt lemez.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Rugalmasan kell alkalmazkodnunk a folyamatosan változó trendekhez és a lakberendezés etikettjéhez. Az idei év elején a modern divatossággal foglalkozó cégek meghatározták a legújabb színeket és formákat. Habár Magyarország lassan veszi át az újonnan kialakított stílust külföldről, a hazai lakberendezők mégis próbálják azt időben érvényesíteni.

– A színek a leghangsúlyosabbak, hiszen ezek befolyásoljak egy ember hangulatát. Fontos, hogy milyen árnyalatok között éljük a mindennapjainkat, vagy dolgozunk – mondta lapunknak Szőke Éva lakberendező. – A jelenleg megfigyelhető trend egy melegebb hatású környezet elérése felé tart. A hagyományos minimalizmus a lakberendezésben, ami ezelőtt megfigyelhető volt – a szögletes formák, a visszafogott színvilág, a fehér és a szürke tónusok kettőse megbolondítva egy kis feketével – egyre inkább halványodni látszik. Ezeket kezdi felváltani egy meleg minimalizmus, ahol a formák részben megmaradnak, azonban a színesebb enteriőrök felé mozdulnak – tette hozzá.

Megfigyelhető, hogy minden eddig használt árnyalat sötétedésnek indult. Szembetűnő, ahogy folyamatosan utat tört magának, majd hirtelen berobbant a zöld, ami azelőtt nem örvendett népszerűségnek.

Régi-új színek

– A zöld árnyalatai közül kiemelendő a levélszín, valamint a fák és a moha mély, meleg árnyalata – részletezte Szőke Éva. – A kék 2020-nak volt a trendje, ám ez idén sem tűnik el, csak kicsit átalakul, és a világosabb fajtája élvez előnyt. Ehhez csatlakozik a rózsaszín egyeduralma, amit szorosan követ a lila. Emellett a fehér is a kedvencek között marad, hiszen ez az egyetlen örök uralkodónak mondható szín, amely soha nem tűnik el, vagy válik unalmassá – tette hozzá, majd kiemelte: a szürkének, mely az utóbbi években előtérbe került, a funkciója megváltozik: eddig dominánsként működött, most háttérként szolgál majd.

A földszínek fokozatosan utat törnek maguknak, a bézstől kezdve egészen a rozsdabarnáig bármi alkalmazható. Utóbbi tónust az idei év trendszínének nyilvánították.

Évek óta tart a növényi minták uralma, ami 2021-ben sem tűnik el. Úgy gondolhattuk, a nagyobb méretű levélminták lefutóban vannak, ám rá kell jönnünk, hogy mégsem. – Az idei évben hangsúlyt kapnak a virágmotívumok. Ezekből is a minél nagyobb és színesebb variációk. Megjelenhetnek tapétán, posztereken vagy függönyökön egyaránt – ismertette a lakberendező. – Idén a virágok színessége annyira szembetűnő lesz, hogy esetenként úgy érezhetjük, „ez már egy kicsit sok”. Olyannyira eltúlzottak, hogy egy rózsa átmérője akár 70 centiméter nagyságú is lehet. Mindemellett egyre inkább berobbannak a geometrikus formák, bár ez a folyamat már a tavalyi évben elkezdődött. Akármilyen furcsán hangzik, ha egy nagyobb méretű fürdőszobában befedünk egy falat virágmintás tapétával, majd kiegészítjük hatszögletű fehér csempével, tökéletesen fog mutatni – vélekedett.

Szőke Éva | Fotó: Napló-archív

Szögletesből kereket

Napjainkban megfigyelhető, hogy az eddigi évek szögletes formavilága hirtelen elkezdett kerekedni. Ez a lakásunk berendezésében is jelentkezik, kezdve az ülőgarnitúrával, de megfigyelhető a székek és a fotelek terén is. A falitükrök tekintetében a legszembetűnőbb a változás, hiszen két évvel ezelőtt csak négyszögletű darabokat lehetett kapni, most pedig van mindenféle.

– Nyilvánvaló, hogy egy szögletes ülőgarnitúrát csakis a trend kedvéért nem fogunk lecserélni, ha annak semmi baja. Ekkor merül fel a kérdés, hogy miként szabjuk át a lakást 2021-nek megfelelő mintára – vetette fel a kérdést Szőke Éva lakberendező. – A nappalinkat fel tudjuk dobni akár egy kerekített szélű dohányzóasztallal vagy gömb alakú díszítőelemekkel azért, hogy kompatibilis legyen 2021 trendjével – mondta el lapunknak.

Idén az élő növények lakásban való elhelyezése is ismét divatossá vált, valamint nem teljesen újként, de ismét előtérbe kerültek a falra kitehető képek. – Újra népszerű a klasszikus, a kortárs és a modern festmények jelenléte a lakásokban. Gyakori, hogy valaki saját családi fotókból csináltat egy nagyobb képet, és azzal díszíti az otthona falait. A hangsúly azon van, hogy minél nagyobb és színesebb legyen – fűzte hozzá, majd kiemelte: azt a világot éljük, amikor akár több tükröt is feltehetünk a falra egymás mellé.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Szobanövényekkel díszített otthon

A téli időszakban nem gyönyörködhetünk a mesésen zöldellő növények látványában a természetben. Ezt az űrt próbálják sokan különböző szobanövényekkel pótolni, melyek életet visznek egy otthon kinézetébe és légkörébe. A kérdés csupán az, hogy melyek azok, amik tökéletesen megfelelnek a benti tartásra, illetve hogyan kell őket ápolni. – A szobanövények nincsenek évszakhoz kötve, mint a kinti társaik. Ezek egész évben kaphatóak, főként azok a darabok, amik csak a lombozatukkal díszítenek, mint a fikuszok – osztotta meg lapunkkal Makai Kristóf okleveles agrármérnök, növényorvos.

– Vannak kifejezetten a téli időszakra időzített növények, mint a hajtatott gerbera vagy a primula. Továbbá népszerűek a hajtatott hagymás növények, köztük a jácint, tulipán, nárcisz vagy az írisz. Mostanra lecsengett a karácsony előtti „slágernövények” időszaka, melyek a karácsonyi kaktusz és a mikulásvirág voltak – folytatta, majd hozzátette: az ünnepek utáni téli hónapokban a levéldísznövények, az orchideák és az időzített hajtatott virágzó darabok népszerűek.

Elvárt igények

Mint minden élőlénynek, úgy a növényeknek is vannak igényeik, melyeket ki kell elégíteni ahhoz, hogy tündököljenek és egészségesek legyenek. – A lágyszárúak fejlődése a téli időszakban lelassul. Ekkor a beltéri darabok megélnek olyan körülmények között is, amikor nem süt intenzíven a nap, bár ebben az esetben jóval lassabban nőnek. Általánosságban elmondható, hogy a levéldísznövények nem szeretik a hideg, huzatos helyeket – mondta Makai Kristóf. – Sokan elkövetik azt a hibát, hogy embernagyságú darabot vesznek, amit a padlóra raknak, ám ezeket a padlófűtés melege teljesen tönkreteszi. Az öntözést illetően figyelnünk kell a mértékletességre, ezt főként másfél hetente ajánlott beütemezni, a növény igényeinek, illetve a tartási körülményeinek megfelelően. Továbbá táp­oldatozni is ajánlott, havonta egyszer – emelte ki.

Habár a szobanövények jól érzik magukat a lakásban, ügyelni kell arra, hogy minél közelebb kerüljenek az ablakos helyekhez. Ha kapnak elegendő fényt, bárhol elhelyezhetők.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában