egy virágboltos tanácsai

2020.12.03. 20:44

Lakásdísz lehet a mikulásvirág: tippek, trükkök az ünnepek szobanövényéhez

Az ünnepek közeledtével előtérbe kerül a téli hónapok legnépszerűbb szobanövénye.

20201125 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Mikulásvirág illusztráció.

Fotó: Molnár Péter

A mikulásvirág (latin nevén euphorbia pulcherrima) kétség kívül a legnépszerűbb téli szobanövények közé tartozik. Érdekesség, hogy valójában nem a virágaival gyönyörködtet, hanem virágzáskor megjelenő felleveleivel. Az év ezen szakában megnő iránta a kereslet, néhány egyszerű szempontra azonban érdemes odafigyelni, ha mikulásvirág-vadászatra indulunk.

„Mielőtt megvennénk az általunk kiválasztott virágot, vizsgáljuk át. Ha a levelei sárgásak vagy száradnak, inkább ne vegyük meg!”

– nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Dancs-Ferenczi Csilla debreceni virágbolt-tulajdonos. Arra is figyelmezteti az olvasókat, a gondosan kiválasztott virágot vásárlás után otthonukban olyan helyre rakják, ahol elegendő fényt kapnak.

– Az állandó hőmérsékletet szereti (15-20 °C), huzatos helyen könnyen megfázik. Öntözése mérsékelt legyen, és két locsolás között hagyjuk kissé kiszáradni a földjét. Ha a szobában melegebb van, vagy a fűtőtest közelében van elhelyezve, akkor érdemesebb gyakrabban locsolni, a cserép alatt pedig ne legyen pangó víz – részletezte Csilla, és azt is kiemelte, tápoldatozni bizony kell, de elegendő kéthetente. – Virágzása után a leveleit lehullajtja, nyugalmi időszaka következik. Ilyenkor vissza kell vágni a szárát, körülbelül 10-15 centiméterre. Visszavágásnál figyeljünk a tejszerű nedvére, hiszen enyhén mérgező, allergiás tüneteket okozhat. Ebben az időszakban sokkal kevesebb vizet igényel, amint megjelennek az új hajtások, bőségesen lássuk el vízzel, és azt követően néhány hét múlva ültessük át – mondta Csilla. Bezárólag hozzátette,

az enyhén savanyú, tőzeges virágföldet kedveli, és ahhoz, hogy megőrizze pirosságát, nem kell mást tennünk, csak sötét helyre tegyük, vagy takarjuk le. Fontos, hogy ebben az időszakban csak pár órán át érje fény. Ezzel az eljárással színes pompájában csodálhatjuk ezt a szép karácsonyi virágot a következő szezonban is.

Az aztékoktól ered

A karácsonyi csillagként is emlegetett mikulásvirág őshazája Mexikó, ahol – a tisztaság jelképeként – díszítőelemként használták, de készítettek belőle piros festéket is, és láz- és fájdalomcsillapításra is használták. Európába hozzávetőlegesen száz éve jutott el, és ma már szinte mindenhol termesztik; hazánkban szobanövényként honosult, és a karácsony környéki időszakban a legkeresettebb. Levelei nemcsak pirosak lehetnek, találkozhatunk fehér, rózsaszín, sárga, narancssárga, de akár csíkos variációkkal is. Ez a virág a kutyatejfélék családjába tartozik, így a metszéskor a szárából kicsorduló, tejszerű nedve enyhén mérgező, az azzal való érintkezést kerüljük! Ha mégis bőrre kerül, bő vízzel mossuk le. Allergiás reakciók fellépése esetén bő folyadékfogyasztás javasolt.

Berecz Dorina

Így hozhat sok virágot a karácsonyi kaktusz

Dekoratív, igénytelen és hálás növény a brazíliai esőerdőkből származó karácsonyi kaktusz. Levélszerű, csüngő szárain rendszerint novemberben jelennek meg a bimbók, és ahogyan azt a neve is sugallja, télen, karácsony környékén borul virágba. Azonban nem ritka az sem, hogy csak nagyon kevés, vagy esetleg egyetlen bimbó sem jelenik meg rajta, így aztán virágzása is elmarad. Ezt elkerülendő, ebben az időszakában ne változtassuk a helyét és semmiképp ne tegyük ki huzatnak. Az átlagosnál kicsit alacsonyabb, 13-20 fokos hőmérsékleten, szórt fényben érzi jól magát.

Fotó: Kiss Dóra

Virágzás alatt sok vizet igényel, és decemberben az a legelőnyösebb számára, ha földjét sosem hagyjuk kiszáradni. Arra viszont kifejezetten ügyelni kell, hogy ne álljon alatta a víz, hiszen az gyökerei rothadásához vezet! Kavicságyon is tarthatjuk, és ritkán permetezhetjük is. A legkedvezőbb számára a páradús levegő, így ha van párásító készülékünk, bátran használjuk a közelében; annak hiányában pedig akár egy a radiátorra helyezett, nedves törölköző is megfelel erre a célra, ha növényünk a fűtőtesthez közel van. Ha már elvirágzott, nyugalmi időszakba lép; olyankor száraz virágait szedjük le és ritkán öntözzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában