a vírus hatásai

2020.10.05. 07:30

Változhattak a kapcsolatok és az ismerkedés menete a járvány idején

 A koronavírus egy krízis, aminek számos következménye van nemcsak gazdasági, de egyéni szinten is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Félünk attól, hogy elkapjuk a betegséget, valamint fellép a szorongás magától a helyzettől. Fennáll a feszültség a bizonytalan gazdasági helyzet miatt és az aggodalom a rengeteg változás hatására a munkakörnyezetünkben.

„A pandémiás helyzet valamilyen irányba billenteni fogja a párkapcsolatokat is, amik ennek köszönhetően vagy megerősödnek, vagy a felek inkább véget vetnek addigi viszonyuknak. Ennek az egyik oka, hogy a pár tagjai eltérő viselkedésmóddal reagálnak a krízishelyzetre”

– tájékoztatta a Naplót Péter Eszter pszichológus.

– Sok feszültség van, ami ráterhelődik egy ilyen helyzetben egy kapcsolatra. Olyan párokat is képes megviselni ez a helyzet, akik között sosem volt konfrontálódás. A probléma abban rejlik, hogy mikor megkaptuk a karantént, ezzel egyidejűleg sok közös tevékenységet elveszítettünk. Akár olyan dolgokat is, amelyek eddig erősítették, segítették a kapcsolatunkat vagy tehermentesítették – folytatta.

„A jelenlegi vírushelyzet új kihívásokkal állítja szembe a párokat: beszűkült az élettér, és ott kell az eddig kívülről jövő erőforrásokat pótolni.”

Szerelem vagy szétválás

Nem egyszerű kezelni azt, amikor egy pár huzamosabb időre össze van zárva a négy fal közé. – Azt gondolom, hogy pozitív hatásai is lehetnek a bezártságnak. Megváltozott a fontossági sorrend, ezáltal sokkal tisztábban látjuk azt, hogy kire és mire van szükségünk a jövőben – emelte ki a pszichológus.

– Kénytelenek vagyunk összefogni a párunkkal, hiszen leginkább egymásra számíthatunk a mindennapokban. Több időnk és lehetőségünk van odafigyelni a másikra, valamint jóval minőségibb lehet az az idő, amit együtt tudunk tölteni. Mivel az intim együttlét is megerősít egy párkapcsolatot az a jobbik eset, ahol a párok ezzel ütötték el az idejüket. Sokkal nagyobb gondot okozott az, amikor a felek elkezdtek régi mély konfliktusokat előásni és megtárgyalni. Jóval veszélyesebb egy ilyen bezárt helyzetben ez a folyamat, mint az intimitás – részletezte.

„A karantén ideje alatt jellemző volt, hogy felszínre törtek az elnyomott problémák és sérelmek. Alapból egy feszült helyzetet éltünk meg, hiszen nem voltak jelen a baráti beszélgetéseink, így tanácsokat sem feltétlenül tudtunk kérni másoktól.”

– Előfordult, hogy az egyetlen megoldásnak azt láttuk, hogy a párunkon vezessünk le mindent – mesélte. – Ugyanannyi volt az aránya az összezártságból eredő válásnak vagy a felerősödő szerelemnek. Azt gondolom, hogy amelyik párkapcsolat néhány éven belül széthullott volna, azt most felgyorsította ez a vírushelyzet. Azonban azok a kapcsolatok, amelyeknek több év kellett volna még az elköteleződéshez valamelyik fél részéről, sokkal hamarabb megerősödtek – mutatott rá.

Online ismerkedés

Manapság a többség úgy gondolja, hogy csak azok vannak fent az online ismerkedési portálokon, akik nem kellenek senkinek. Kutatási eredmények szerint ez tév­hit, mivel az online randizók többnyire társasági emberek, akiknek magas az önbecsülése. Hiba azt gondolni, hogy személyesen nem tudnak helytállni a netes társkeresők az élő randikon.

„Azért nem ismerkednek interneten napjainkban, mert sok embernek alapvetően alacsony az önbecsülése. Ezt nem akarják tovább rombolni azzal, hogy megkockáztatják azt, hogy valaki nem válaszol nekik.”

– Gyakori félelem, hogy egy kép alapján ítélik meg egymást az internetes társkeresők, ezért inkább távol maradnak az online ismerkedéstől. Tartanak attól, hogy megtudják az ismerőseik, hogy fent vannak ilyen oldalakon és aggódnak, hogy mit szólnának ehhez mások. További félelemként lép fel az, hogy átverés áldozatai lehetnek – folytatta. – Azonban az emberek harminc százaléka ma már online ismerkedik meg a párjával. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy komolyabb témákban nem szoktak hamis képet festeni magukról a felregisztráltak. Amiben leginkább hazudni szoktak az a súlyuk, a magasságuk és az életkoruk – tette hozzá.

Célorientált és gyors

Az interneten való ismerkedésnek számos előnye és hátránya van. – Előnyök között említeném meg azt, hogy gyors, hiszen rövid idő alatt széles kínálat áll rendelkezésünkre. Nem kell azon gondolkozni, hogy hol találkozhatunk korban hozzánk illő és hasonló érdeklődési körű emberekkel. Kényelmes, mert nem kell kiöltöznünk egy beszélgetéshez, hanem otthonról is lebonyolítható. Célorientált, hiszen a való életben nem teljesen tudjuk kiszűrni azokat, akik ismerkedni szeretnének. Azonban a portálokra csak azok regisztrálnak, akik erre vágyódnak – ismertette a pszichológus.

– Az online ismerkedés beszélgetésen alapul. Sokkal jobban fel lehet mérni az első pár mondat alapján a jelölteket, mint pusztán fizikai vonzalom alapján. Kevésbé kerülünk kínos helyzetbe, hiszen nemet mondani is könnyebben tudunk online. Emellett pedig olyan emberekkel is megismerkedhetünk, akikkel egyébként esélyünk sem lenne – emelte ki. – A húszas éveikben járó fiataloknak több közösségi eseményen van lehetősége részt venni, de akik ennél idősebbek azoknak ez egy sokkal jobb platform. Hátránya, hogy könnyebb egy hamis képet festeni magunkról online, mint személyesen – hívta fel a figyelmet.

„Fenn áll a veszélye annak, hogy a hamis profillal regisztrálók átvernek minket. Továbbá az online kommunikáció félreérthető, és nem feltétlenül azt érti belőle a befogadó, amit a közlő mondani akar.”

– Emellett nem elég részletes az online kommunikáció. Önmagában kevés ahhoz, hogy valakit megfelelően megismerjünk, hiszen nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre. Probléma az is, hogy túl nagy a választék. Ebből eredően mára már kapcsolati piactérré vált az online társkeresés, ezért könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy úgy érezzük senki sem elég jó nekünk – fűzte hozzá.

A szabályok betartása

Addig nem szabad online elkezdeni ismerkedni, amíg valaki nem áll készen egy új kapcsolatra, és nem zárja le magában az előzőt. – Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi is a célunk az online randizással: hosszú vagy rövid távú kapcsolatot szeretnénk-e. Elengedhetetlen, hogy igazat írjunk magunkról. Nem szabad levonni következtetéseket egyetlen képből – hangsúlyozta Péter Eszter. – Törekedni kell arra, hogy ne legyünk kritikusak és bántóak a másikkal abban az esetben sem, ha úgy érezzük nem ő az, akit kerestünk – vélekedett.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában