szokatlan háziállat

2020.10.04. 13:11

Ragaszkodó társsá válik a görény

Állatorvosi oltásra csak akkor van szüksége egy vadászgörénynek, ha vadászatra viszik.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Habár a vadászgörények a ritkábban tartott háziállatok között szerepelnek, egyre nő a kereslet irántuk. Mára nagyon sok tenyészet kialakult, számtalan színű és méretű vadászgörény kapható. – Alapvetően a két leggyakoribb szín a vadas és a bézs. Méretüket tekintve 20-25 centiméter hosszúak. Előfordulhat tőlük nagyobb és kisebb méretű is, ami nem függ attól, hogy fiú-e vagy lány az egyed. Átlagosan 10-15 évig élnek, de megesik, hogy csak 5-8 évig – tájékoztatta a Naplót Csiszér Tímea vadászgörénytartó és -tenyésztő.

Húsevő étrend

A vadászgörények nem rágcsálók, hanem ragadozó állatok, tehát húst esznek. – Ez nem azt jelenti, hogy csak nyesedéket kapnak, amit sokan adnak a macskáknak. Nekik szükségük van csontos részre, havonta egyszer belsőségekre, és nagyon ritkán tojást is kapnak – ismertette Csiszér Tímea. – Étrendjüknek harminc százaléka fehérjéből kell, hogy álljon. Naponta minimum kétszer, maximum háromszor kapnak enni, mivel gyors az anyagcseréjük. Az étkezésük függ az egyszerre adott mennyiségtől is és az adott évszaktól. Nyáron többször kell nekik friss ételt adni, mivel a hús könnyedén megromlik a melegben – tette hozzá.

Mint minden állatnak, úgy a vadászgörényeknek is van egyéni jelleme. – Ha sokat foglalkozunk velük – ami kiemelten fontos számukra –, akkor nagyon szeretetéhesek tudnak lenni. Ha elengedjük őket, póráz nélkül jönnek utánunk – mutatott rá a vadászgörény-tenyésztő.

– Ezek az állatok nagyon szeretik az embereket, és kifejezetten igénylik is a társaságukat. Mivel a vadászgörény egy éjszaka aktívabb állat, a cicákhoz áll legközelebb a viselkedését tekintve. Gyakorlatilag egész nap alszanak, minden kis apró zajra felriadnak, és ilyenkor mozgékonyabbak – folytatta. – Sokat kell velük foglalkozni, mivel, ha nem kapják meg a megfelelő törődést, elkezdenek harapni. Vastag a bőrük, ezért egymás között is úgy játszanak, hogy erősebbet harapnak, ami egy embernél azonban eléggé fájdalmas. Kiküszöbölhető ez, ha kölyökkorban leszoktatjuk róla őket, mikor még csak játékként élik meg ezt a folyamatot – hangzott el.

– Különböző nevelési tippeket szoktak ajánlani, azonban szerintem az a leghatásosabb, ha megharap, akkor meg kell büntetni. Ha azonban csak óvatosan megfog, akkor meg kell jutalmazni – fűzte hozzá. Tímea figyelmeztetett: a büntetés során nagyon óvatosan az orrukra kell csapni. Nem mindegy, hogy milyen erővel tesszük ezt, mivel érzékeny az orruk. A hangsúly nem a fájdalom mértékén van, hanem, a tudaton, hogy rosszat csinált. A jutalmazás pedig jutalomfalattal történik.

Szaporodás

Mint a legtöbb állatnál, a vadászgörényeknél is egy évben kétszer van párzási időszak. – Nem megszokott módon zajlik ez a folyamat. Általában a hím elkapja a nőstény nyakát foggal és magánál tartja. Nekik több alkalom is szükséges ahhoz, hogy vemhes legyen egy görény – tájékoztatott Csiszér Tímea. – A vemhességi időszakuk 40-44 nap, majd rendkívül gondoskodó anyák lesznek. Természetesen függ ez is a jellemtől, hiszen előfordul hanyagabb szülő is. Ügyelni kell arra, hogy a vemhesség utolsó egy hetében nagyon ritkán szabad zavarni az anyát. Ha stressz éri őket, akkor ugyanúgy, mint az embernél is vetélés következhet be. Az is előfordulhat, hogy fialás után megeszi a kölykeit, így erre nagyon kell ügyelni. Ha minden gond nélkül történik, négyhetes kortól elkezdődik a kicsik hússal való táplálása is az anyatej mellett. Nyolchetesen már leválaszthatók az anyáról – részletezte.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában