Kütyükkel leplezett gondok

2020.10.20. 08:00

Nem nehezedik ránk a valóság, amíg a telefont nyomkodjuk

Teljesen eltűnhetnek a személyes kontaktok; családi, baráti, kapcsolati kötelékeket rombolhat le a függőség.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az online világ – ha szeretjük, ha nem – részévé vált az életünknek. Mára már a gyerekek is átlagosan hat órát töltenek a képernyő előtt. – A digitális világ teljes egészében átalakította a kommunikációt és a tanulást is. Fontos, hogy belássuk a tényt, miszerint nem kiiktatni kell az internetet az életünkből, hanem meg kell tanulnunk integrálni a mindennapjaink rendszerébe – válaszolta a Napló kérdésére Péter Eszter pszichológus.

A nomofóbia jelei

– Az elmúlt években teljes mértékben a függőivé váltak az emberek a digitális eszközöknek, hála a technológiának. Mára kialakult egy külön szó is a telefonfüggőségre: nomofóbia, ami azt jelenti, hogy az ember szorongást érez, ha nincs nála a mobilja. Sokan elkezdenek aggódni abban az esetben is, ha látják, hogy a mobiljuk perceken belül lemerül, ezért a többség rendszeresen két telefont használ azért, hogy folyamatosan elérhető maradjon – tette hozzá.

A telefonfüggőségnek számos jele van, amelyek ha jelentkeznek, azonnal cselekednünk kell.

– Ha valaki úgy érzi, hogy a mobilja túlságosan leköti a figyelmét, és képtelen nélküle aludni, valamint rövid időközönként késztetést érez arra, hogy ellenőrizze a képernyőt, függővé vált. A függőség jele lehet az is, amikor egy társas összejövetelen képtelenek vagyunk másokra figyelni, helyette inkább a képernyőt monitorozzuk – ismertette Péter Eszter. – Ha elvonási tüneteink jelentkeznek, amikor nincs velünk a telefonunk, tehát ingerlékennyé vagy érzékennyé válunk, cselekedni kell. Árulkodó jel lehet, ha a túlzott telefonhasználatot megpróbáljuk mások előtt rejtegetni, hiszen mi magunk is érezzük azt, hogy a függőségünk egy probléma. Ekkor jellemző, hogy inkább átvonulunk egy másik helyiségbe telefonozni. A nomofób emberek a feszültségüket gyakran a telefonhasználattal próbálják meg enyhíteni. Ez rövid távon lehet, hogy megoldásnak tűnik, de hosszú távon csak egyre rosszabb lesz tőle a helyzetük – vélekedett.

Fotó: Péter Eszter-archív

Negatív következmények

Negatívan hat a digitális eszközöktől való függés a kognitív képességünkre, és a túlzott okoseszköz-használat figyelem- és memóriazavart okozhat. – Károsan befolyásolja a kütyüfüggőség a szociális életünket, mivel sokszor társaságban is ezt nyomkodjuk beszélgetés helyett. Hat a testünkre is, mivel a folyton előrehajtott nyaktartás miatt mozgásszervi panaszok jelentkezhetnek, valamint az esti képernyőnézés rontja az alvásunk minőségét – részletezte a pszichológus.

„Az okostelefon gondolat­elterelő, hiszen amíg ezzel foglalkozik valaki, nincs ideje önmagára, nem tud a félelmeire és problémáira fókuszálni. Rövid távon ez megoldás, de hosszú távon nagyon sokat árt.”

– A túlzott telefonhasználat az érzelmeinkre is rossz hatással van, mert ingerlékennyé és fáradékonnyá tesz. Aki folyton a telefonján lóg, könnyebben válik szorongó embertípussá, hiszen jelentős frusztrációt okoz neki, ha folyamatosan visszajelzéseket vár az online térből, és ezt nem kapja meg – jelentette ki. – Habár a rengeteg negatívum mellett számos előnye is van az online világnak, fontos, hogy tudjuk korlátozni a használatára fordított idő mennyiségét. Az online tér számos előnnyel jár, ha képesek vagyunk megfelelően integrálni az életünkbe, és nem hagyjuk, hogy beszűkítse az életterünket – fogalmazott.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában