A Bükk szép tájain járva

2020.10.02. 17:33

Ezért érdemes ősszel is a Bükkbe kirándulni

Kaptárkövek, barlangok, barlanglakások, lepkemúzeumok várják a látogatókat.

Fotó: Péter Imre

A beköszöntött őszben, a koronavírus jelenlegi második hullámában is sokat érdemes a szabadban lenni. Szép belföldi kirándulóhelyeket, kikapcsolódást, szabadidős programokat biztosít az őszben is a Bükk hegység térsége.

A Bükk hegység ölelésében, a Laskó-patak övezte Gyógyvizek völgyében, gyógyvizes fürdők, érdekes látnivalók, a közeli Szilvásvárad völgyeiben csodálatos őszi táj várja a látogatót.

Kaptárkövek, barlangok, barlanglakások, lepkemúzeum, tájszoba, babakiállítás nyújt érdekes kirándulóprogramot az ide érkezőknek. Demjén településen a termáltó, a 760 méteres barlangfürdő minden korosztálynak igazi varázslatos programot ad. Egerszólát olaszrizling borával, Egerszalók a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás só kiválásával keletkezett dombjával vált ismertté.

Európában egyedüli

A négyszáz méteres mélységből feltörő 68 fokos, sok ezeréves gyógyvíz sókiválása holdbéli tájat varázsol a völgybe. A fehér párával körülvett mészkőtufakúp Európa-szerte egyedülálló látványt nyújt. A sódombhoz kiépített sétaút vezet. Alkonyattól a megvilágítás jóvoltából a hófehér mészkőképződmény a szivárvány színeiben pompázik. A dombot egy sétaútról, mintegy ötméteres távolságból lehet megfigyelni. Az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található még: Törökország ázsiai részén, Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban.

A Fátyol-vízesés

A 25-ös úton a közeli Egerből autóval alig félórás az út Szilvásváradig. Az őszi napsütésben sokan várakoznak a Fatelepnél az óránként induló erdei vasút indulására. Hazánk egyik legnagyobb forgalmú kisvasútján évente több mint kétszázezren utaznak. A kirándulók négy és fél kilométeres nyílt kocsis vasúti utazással érkeznek a felújított gyalogutakkal átszőtt Szalajka-völgybe. Innen nagyon sokan gyalog indulnak vissza Szilvásváradra, hogy megcsodálhassák a völgyi táj szépségeit. Útba esik a Fátyol-víz­esés, melyben lépcsőzetesen sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkőgátjai, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. A kis gátak kialakulása egy hosszú, máig is tartó geológiai folyamat eredménye. A patakot a Szalajka-forrás táplálja, amely a hegység egyik legnagyobb vízhozamú forrása. Ugyancsak e patak biztosítja az út melletti pisztrángnevelő telepek kristálytiszta vízét a hegyi és szivárványos pisztrángok neveléséhez. A fáradt vándor kulináris élvezetként a völgyben az út melletti pisztrángsütödékben meg is kóstolhatja e finom halfajtát.

Péter Imre

Borítókép: a turisták egyik kedvenc fotótémája az erdőben csordogáló, látványos lépcsős vízzuhatag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában