színes a kínálat

2020.09.16. 18:40

Zöldségek, gyümölcsök igazi hadát rejti a nyertes konyhakert

Debreceni hobbikertész kapta az ország legszebb konyhakertjéért járó díjat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

„Nem szégyellem, sírtam örömömben, amikor megtudtam, hogy az én kis kertem nyert”

– meséli a Hajdú-bihari Napló olvasóinak Kósa Krisztina, aki nemrégiben hosszas hezitálás után nevezte kertjét a Fatudor termékeket gyártó cég által hirdetett kertszépségversenyen. – A verseny tulajdonképpen szembejött velem az interneten, konyhakert és díszkert kategóriában hirdették, a fődíj pedig egy nagy értékű kerékpár volt – mondja Krisztina, akit nyertes veteményeséről kérdeztünk.

Gyermekkora óta kertészkedik

– A nagyszüleimnek mindig is csodálatos kertjeik voltak, mindent megtermeltek a családnak. Már gyermekként is részt vettem majdnem minden munkában, és már akkor is nagyon szerettem – osztotta meg Krisztina a Napló olvasóival. Azt is elmondta, párjával öt évvel ezelőtt elköltöztek Debrecenből, az­óta Felsőjózsán élnek.

„Nagy kertet szerettünk volna a gyermekek miatt. Olyat, ahol helyet kaphat egy diófa alatt álló lombház, játszótérrel, egy pihenőrész és természetesen egy biokonyhakert is.”

– Pedagógus vagyok, így a munkám, a gyermeknevelés és a házimunkák mellett a kertészkedéssel kapcsolatos teendőket már nehezen győzném egyedül. A konyhakertet főként egyedül művelem, a gyümölcsös és díszkert gondozásába besegít a párom és édesapám is. Sőt, szerencsére a gyermekeim is egyre jobban kiveszik a részüket a betakarításból – részletezte a hobbikertész édesanya, és arra is kitért, hogy folyamatos tapasztalatgyűjtés és próbálkozás eredményeképp már tudja, mit szeretnek leginkább, mely növényeknek felel meg a veteményes földje, és hogy miből mennyit és mikor érdemes termelni, vetni, valamint ültetni.

Színes a termések palettája

– Tizenhétféle gyümölcs terem nálunk, ezek közül az új kedvenceim a kivi, a füge, a káki és az indiánbanán. Izgatottan várom, hogy termőre forduljanak – meséli büszkén Krisztina, aki szinte minden zöldségféléből vetett a kertjébe. A hagyma- és babfélék, zöldborsó, cékla, burgonya, retek, paprika és paradicsom mellett van nála uborka, cukkini és megannyi tökféle is. És ezzel még nincs vége, hiszen találunk még sóskát és spenótot, sárgarépát, petrezselymet és tormát, de akad nála karalábé és zeller is. És ha ez nem lenne elég, termeszt még bimbós kelt, articsókát, édesköményt és dísztököket is.

– A fűszernövények és ehető virágok palettája is folyamatosan bővül. A kert egyik oldalában helyet kapott egy vadvirágos méhlegelő is – tette hozzá lelkesen. A szorgos hobbikertész elmondta, a hosszú, hűvös hónapok utáni, kora tavaszi munkálatok a kedvencei. – Olyankor érezni a frissen felásott föld és a tavasz illatát, jólesik üdvözölni az ősszel elvetett magvak növekvő zöld sorát, veteményezni és korán szüretelni. A nemszeretem tevékenységek közé tartozik számomra az ősszel folyamatosan hulló falevelek összetakarítása, a befőzések alkalmával adódó pepecselős munkálatok és a gyomlálás.

Utolsó pillanatban nevezett

„A jelentkezési határidő napján, hajnalban készítettem a képeket, és az utolsó pillanatig hezitáltam, hogy nevezzem-e a kis dzsungelemet”

– végül aztán mégis beküldte, és nem sokkal később nagy meglepetés érte. – Néhány nap múlva érkezett az értesítés, e-mailen keresztül, amelyben gratuláltak a konyhakert-kategóriában elért győzelmemhez. Nem szégyellem, sírtam örömömben – emlékezett vissza Krisztina az örömteli pillanatra. Végezetül szerényen hozzátette, nem gondolja, hogy övé az ország legszebb konyhakertje.

– Sokkal szebbeket találni sok-sok ház kertjében, és sokakhoz nem jutott el a versenykiírás sem, így én tulajdonképpen a beérkezettek között lettem első. A neves szakmai zsűri véleménye és értékelése volt az igazán fontos elismerés számomra. Az pedig, hogy a nyeremény kerékpár volt, csak hab a tortán.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában