Tünetek és tanácsok

2020.09.15. 13:05

Miben különbözik a hideg- és melegfront hatása?

Ha enyhíteni szeretnénk a kellemetlen tüneteket, akkor megelőző lépéseket kell tennünk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Aki frontérzékeny, az nagyon is tudja, milyen kellemetlenségekkel járhatnak a légköri változások. A front hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amelyet egyes meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás stb.), egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek. – Az 1920-as években norvég meteorológusok figyelték meg, hogy az eltérő fizikai tulajdonságú légtömegek kicserélődése, vagyis a légköri frontok bizonyos embereknek komoly szubjektív és objektív tüneteket okozhatnak – mondta el a Napló érdeklődésére dr. Jánovszky Zita háziorvos. Hozzáfűzte, különösen a krónikus betegségben szenvedőket, az időseket, a terhes anyákat, valamint a túlhajszolt, stresszes és instabil idegállapotú embereket viselik meg a változások. Emellett erőteljesebben megérzik a túlsúlyos, mozgásszegény életmódú, illetve a levegőn keveset tartózkodó személyek is.

Fotó: Dr. Jánovszky Zita-archív

Vannak különbségek

A háziorvos elmondta, a meleg- és hidegfrontnak különböző tünetei vannak. Előbbi esetében idegesség, ingerlékenység és depressziós tünetek alakulhatnak ki az arra érzékenyeknél. – Fokozódnak a szív- és érrendszeri panaszok, az infarktusra, trombózisra, asztmára és a gyulladásra való hajlamok – emelte ki. Hozzátette, magas pulzus­szám, szapora légzés, valamint vérnyomásproblémák is kialakulhatnak. Ebben az esetben gyakoribbak lehetnek a migrénes panaszok, illetve a koncentrációs zavarok. Ezeken kívül álmosság, levertség és fáradékonyság is eluralkodhat a melegfrontra érzékenyeken. – A tünetek a front előtt egy-két órával, de akár napokkal előtte is jelentkezhetnek – tette hozzá az orvos.

A hidegfront többnyire frissítően hat, de a koncentrálási képességet szintén befolyásolhatja, például tompulhatnak a reflexek. Ebben az esetben megszaporodnak a mozgásszervi és reumás panaszok, valamint súlyosbodhatnak az ízületi fájdalmak. Növekszik a görcshajlam, amely veszélyeztetheti a szív koszorúereit is. – Az arra érzékenyeknél szintén okozhat idegességet, robbanékonyságot, ingerlékenységet – jegyezte meg a háziorvos. Megnövekedhet az allergiás és az asztmás rohamok száma, de ilyenkor jellemzően megnő a koraszülések aránya is. A melegfronttal ellentétben a tünetek főként az időjárás változása után mutatkoznak.

Mozogjunk sokat!

Léteznek különféle praktikák, amikkel lehet ezt kezelni, de a háziorvos szerint a legfontosabb feladat a megelőzés a fronthatások enyhítése érdekében. – Amennyire lehet, próbáljuk meg kiiktatni a mindennapi életünkből a stresszt, táplálkozzunk egészségesen, együnk vitaminokban (C-, B-vitaminok), ásványi anyagokban (cink, magnézium) gazdag, könnyen emészthető ételeket (sok zöldség, gyümölcs), valamint ügyeljünk a megfelelő (kb. napi 2-3 liter) folyadékbevitelre – hangsúlyozta.

Vagyis a legtöbbet a fronthatások ellen egészséges táplálkozással, kiegyensúlyozott, egészséges és sportos életmóddal tehetünk.

Dr. Jánovszky Zita szerint ellenállóbbá kell tenni szervezetünket, és meg kell erősíteni az immunrendszerünket. Érdemes kerülni a finomított és gyorsételeket, a gyulladáskeltő alkohol és cukor fogyasztását. Elegendő és tiszta folyadékot kell inni, mint például szűrt tiszta vizet, ásványvizet, valamint gyógyteákat. A háziorvos szerint sokat kell mozognunk a megelőzés érdekében. – Sétáljunk, kocogjunk, túrázzunk a friss levegőn: melegben, hidegben, hóban, esőben, szélben – emelte ki. Szerinte hetente 3-4 alkalommal legalább 30 percet kellene aktív mozgással tölteni a friss levegőn. Azt is javasolta, hideg-meleg váltott zuhany alatt zuhanyozzunk, mivel ezzel is edzhetjük a keringési és hőszabályozó rendszereinket. Ha van lehetőség, akkor lehet szaunázni, majd felfrissíteni a testünket hideg zuhannyal. A stressz oldása és a relaxálás fontosak a megelőzéshez, ezért érdemes relaxációs gyakorlatokat megtanulnunk. – Amennyiben izmaink el­lazulnak, a pszichés ellazulás is bekövetkezik – tette hozzá dr. Jánovszky Zita.

GCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában