a színek pszichológiája

2020.08.07. 09:15

Kellemes árnyalatokkal a belső nyugalomért

Frusztráló hatást válthatnak ki a vörös, a piros erős árnyalatai, illetve a fekete, mert aktiválják az idegrendszert.

Fotó: Vámosi Kira

A pszichológia használja diagnosztikus eszközként a színeket a személyiség és az aktuális érzelmi állapot feltérképezésére. Bizonyított, hogy befolyásolják a viselkedést és az érzéseinket. Az agy limbikus része felelős ennek a felismeréséért, és mivel érzéseink is itt lokalizálódnak, így jelentős súlya van az életünket körülvevő színeknek. – Többnyire a föld árnyalatai hatnak nyugtatólag az agyra, a barna, a homok vagy a szürke különböző fajtái, mert ezek kevésbé működnek aktiválóként a szimpatikus idegrendszerre – válaszolta a Napló kérdésére dr. Mátyás Kinga pszichológus. – A piros és a fekete „zaklatóként” hat idegrendszerünkre – tette hozzá.

Tökéletes szobák

Fotó: dr. Mátyás Kinga-archív

Egy lakás színeit az egyéni preferenciák is meghatározzák, hogy mivel szeretjük magunkat körül venni. – Van egy általános hatása a használt árnyalatoknak, de a legtöbb embernél egyéni jelentése van a színeknek – jelentette ki a pszichológus. – Ha valaki nagyon szívesen emlékszik vissza a gyermekkori étkezéseire, ahol otthon barna volt a konyhabútor, akkor tudattalanul is kereshet hasonló berendezést, vagy elvárja, hogy az adott szín domináljon a konyhában, ezzel visszahívva életébe a jó érzéseket – emelte ki.

– Nincs olyan, hogy valamit nem szabad, de ha ajánlanom kellene, akkor hálószobába a zöldet javaslom, mivel ez nyugtató hatású. Ha valakinek rossz élményei voltak ezzel a színnel kapcsolatban, semmiképp ne ezt válassza, ezért érdemes mindig a megérzéseinkre hallgatni – hangsúlyozta. – A vörös szín figyelmet kér, szinte vonzza a tekintetet, ugyanakkor felzaklathatja az embert. A fekete szín a mi kulturális környezetünkben a gyász és a veszteség szimbóluma, így nem gondolom, hogy lakásba való használatra, ugyanakkor kombinálva más színekkel az elegancia megtestesítője, ez tehát mennyiség és kombináció függvénye – fogalmazott végezetül.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában