édes élet

2020.08.31. 10:33

Idén is népszerű az ország tortája

Nemcsak augusztus 20-án, hanem később is keresettek a díjazott édességek.

Mind a Curiositas, mind pedig a cukormentes Szentivánéji Álom kedvelt a vendégek körében

– tudta meg a Napló Gara Gyulától. A debreceni cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy az idei esztendőben a cívisvárosban kiemelten nagy volt az érdeklődés a nyertes sütemények iránt.

Több fogyott idén

– Az elmúlt néhány évben hasonló torták nyerték el az első helyezést, azonban azt gondolom, hogy az idei díjazott édességek meg tudtak újulni, és már ránézésre is különbözőek a korábbiaktól. A Curiositas nyerte el az ország tortája címet 2020-ban, ennek a süteménynek a neve magyarul kíváncsiságot jelent. Az elnevezés is arra buzdítja a vendégeket, hogy kóstolják meg, derüljön ki, milyen ízű ez a csodás megjelenésű szelet – mondta a cukrászmester.

A Curiositas fehércsokoládés piskóta, sáfrányos birs zselé, kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, mogyoró ganache, mandula mousse és tejcsokoládés bevonat eredménye.

„Szakemberként számomra a cukormentes torta tetszetősebb ebben az évben. Azt gondolom, hogy ez a legjobban elkészült sütemény, ami valaha győzött ebben a kategóriában Stabil, mutatós a rétegezettsége, és élmény a fogyasztása”

– részletezte.

A Szentivánéji Álom torta fahéjas meggylekvárból, meggyes habkrémből, tejszínes-zabpelyhes angolkrémből és cukormentes fehércsokoládéból áll. – Azt tapasztalom, hogy idén a cívisvárosban sokkal többen megkóstolták a győztes süteményeket. Az hiszem, hogy amiért a vírushelyzet megakadályozta a virágkarnevál megtartását, nem egy nagy dömping jellemezte az országtorta-fogyasztást, hanem folyamatosan érkeztek újabb és újabb vendégek, akik kíváncsiak voltak a győztes édességekre – fűzte hozzá Gara Gyula.

Mesteri munka

– Ezeknek a süteményeknek az elkészítése rendkívül nagy tudást igényel, minden rétege, a piskóta, a rajta lévő máz különbözőképpen készül. Nem csak hogy a háziasszonyok nem tudnák elkészíteni, sok esetben még a cukrászoknak is kihívást jelent a feladat. Amellett, hogy nagyon sok munka van vele, az alapanyagai minőségiek és drágák – mondta a szakember, hozzátéve, szerinte izgalmas kihívás lehetne a jövőben, ha az ország tortája kapcsán is fókuszba kerülnének a hazai alapanyagok, és olyan édességek közül kerülhetne ki Magyarország tortája, amelynek nagy része helyi hozzávalóból készülne.

BBI

Borítókép: egy-egy szelet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájából, az idei Magyarország tortájából és a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortájából, Magyarország cukormentes tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában