hogyan látjuk magunkat

2020.07.13. 11:30

Önbizalom is kell a strandszezonban

Mind ismerjük azt az érzést, amikor minden szempár minket figyel, még akkor is, ha ez a valóságban nem így van. A szakértő szerint sok esetben negatív hatással van önértékelésünkre a média.

Fotó: Kiss Annamarie

A szorongás más-más formában mindannyiunk életében jelen van. A nyári hónapok kánikulájában azonban kihathat az egészségünkre is, hiszen ha a mindent eltakaró ruhák mellett döntünk, akár rosszullét is lehet a vége.

Az önbizalomhiányról és annak kiváltó okairól Berényi András klinikai szakpszichológus, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője nyilatkozott a Naplónak. – Az önértékelés és az önbizalom összetartozó fogalmak, hiszen mindkettő hozzájárul a saját magunkról alkotott képhez. Fontos, hogyan látjuk magunkat, illetve hogy hogyan értékeljük a személyiségünket – szögezte le a szakember.

Ne higgyünk a médiának

Nagymértékben befolyásolhatja magabiztosságunkat, fellépésünket az is, ha mások által felállított – gyakran vágyott – mércét próbálunk elérni. Ha a tökéletes „beach­body”, az irigylésre méltó kockahas, darázsderék vagy a hibátlan bőr nem tartozik a külső jellemzőink közé, nem azt jelenti, hogy szégyenkezve kell strandra járnunk, vagy szorongva kell utcára lépnünk. – Az internet és a közösségi oldalak még inkább megnehezítik önmagunk elfogadását, hiszen ezeken a felületeken az emberek nagyon sokszor egy idealizált képet mutatnak magukról – emelte ki Berényi András, aki szerint nagyon gyakran előfordul, hogy akinek alacsony az önértékelése, azt még inkább elkeseríti az, hogy ő nem felel meg az „ideálisnak”, és így még nagyobb különbséget érez a saját maga testképe és az általa látottak között. Egy jó szögből készített fénykép vagy akár képszerkesztővel manipulált külső megjelenés nagy mértékben befolyásolhatja az önértékelést. Ráadásul, a nyári hőségben csak megnehezedik az ember dolga, hiszen ha alacsony az önbizalmunk, választanunk kell a keveset takaró öltözék által kiváltott szorongás vagy a minél többet elfedő, melegben nem túl praktikus ruhák között.

Az elfogadás, az egészséges önbizalom jobbá teheti a strandélményt is
Fotó: Kiss Annamarie

Külső és belső kontroll

A hozzáértő véleménye szerint sok múlik azon, ki mennyire törődik a környezetével. Mivel különbözőek vagyunk, vannak, akik kevésbé foglalkoznak a körülöttük lévők véleményével, vannak akik pedig kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mit gondolnak vagy mondanak róluk mások. – Az elsődleges az önismeret fejlesztése lenne: tudni, hogy miben vagyunk jók és mik a hiányosságaink, és törekedni arra, hogy ezeket mérlegelve fogadjuk el magunkat – nyilatkozta Berényi András, aki kiemelte azt is, hogy a közösség ereje mindenképp említésre méltó, hiszen ahol elfogadják az embert, abban a közegben kevésbé gátlásos, és a bátorító társaság pozitív hatással bírhat az egyénre; míg egy idegen környezetnek negatív, esetleg ijesztő hatása is lehet (mit gondolnak majd rólam mások, elfogadnak-e). Ha felismerjük és elismerjük, hogy segítségre van szükségünk és változtatni szeretnénk, önbizalmunk építésére szerencsére számos technikát alkalmazhatunk. Ezek közé tartoznak az egyéni vagy csoportos konzultációk, ha pedig a nyári kánikula idején mégis a hosszabb ruhadarabok mellett döntünk, böngészhetünk divatpraktikák után az interneten. – Az ízléses öltözködés is az önismeret jele, hiszen azt sugallja: ismerem magam, tudom, mi áll jól nekem – tette hozzá a szakember.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában